Welkom bij het Ministerie…

Een website over Eten, Drinken en Andere genoegens…

In 1999 schreef ik een jaar lang elke dag op wat we aten, dronken en alles wat daarmee te maken had.
Ik wilde zo voor mezelf het laatste jaar van de Twintigste Eeuw vastleggen. 
Dat bleek al snel een verslaving en na 1999 ging ik dan ook door met het schrijven van mijn kookdagboek. Stapels schriftjes schreef ik vol, tot ik in augustus 2005 de digitale mogelijkheden ontdekte van een website. Vanaf die tijd schrijf ik, samen met mijn partner Paul, op deze website over eten, drinken en andere genoegens.

35 thoughts on “Welkom bij het Ministerie…

 1. fijn dat jullie er weer zijn. hebben zelf een heel sterke band met luxemburg en zijn daardoor ook altijd benieuwd naar jullie nieuwtjes, adresjes en recepten.
  veel succes en groetjes, han en jenny

 2. proficiat met deze doorstart–ben regelmatige bezoeker om inspiratie op te doen gerechten te matchen met wijnen voor mijn wijncursussen tijdens het spijs/wijnverhaal
  vineuze groet uit Mstr.

 3. Ik had verwacht dat het trauma van jongste bediende jullie ervan zou weerhouden ooit pompoensoep te maken. Uit Frankrijk komt mijn Soupe de Potiron die schandalig gemakkelijk is: Een pompoen (de oranje Uchikikuri) schillen, zaden en zo verwijderen, in tamelijk grove stukken snijden, een ui in vieren erbij kieperen. 2 tenen knoflook zo erbij, 1 cm gedroogde rode peper in ringetjes knippen en erbij doen, een handvol verse basilicum, 4 (kippen) bouillonblokjes. Dit bijna helemaal onder water zetten en in 20 minuten gaar koken. De staafmixer erdoor en dan tegelijk op juiste dikte maken met (volle) melk. Aardappelen niet nodig.

 4. Ik kan weer inloggen bij weblog (sinds 15 november!) en al mijn posts staan er ook weer en de reacties. Maar terug ga ik niet meer, ik ben klaar met weblog! Is het bij jullie ook nog goed gekomen?

 5. naar aanleiding van jullie bericht over smokey all daar iets besteld, uiteraard de gerookte knoflook. in één woord geweldig. ook de rest van de bestelling was prima verzorgd met als extra een paar hele mooie verse nedelandse bollen knofloook.

 6. Nu ik een tijdje vakantie heb en weer eens heel relaxed thuis ben kook ik weer regelmatig. En ik moet zeggen dat jullie site mij elke keer weer inspiratie opdoet. Ik kook het msschien iets anders of met andere specerijen maar de inspiratie komt van jullie. Moet je maar eens aan denken als je weer wat schrijft, Jullie doen het niet voor niks! (nou ja financieel wel……)

 7. Ik ben blij dat ik jullie gevonden heb. Ik was namelijk naarstig op zoek naar het recept van tiramisu en ik wist van de rampzalige migratie, omdat ik dezelfde ervaring heb met míjn weblog. Maar zie daar: google bracht uitkomst.
  Ik wens jullie veel succes met de website en ik hoop jullie nog lang te blijven volgen.

 8. Graag wil ik je uitnodigen voor de Balansdag-receptenwedstrijd (de mail staat al klaar!) maar ik kan nergens een mailadres vinden. Zou je mij dat kunnen mailen? Dan stuur ik de mail op en kun je zien of het iets is wat je leuk vindt.

  Met vriendelijke groet,
  M.Kolkman

  (Namens Het Voedingscentrum)

 9. Ik ben zo blij dat ik jullie weer gevonden heb!
  Ik had de site altijd in m’n favorietenlijst staan en keek elke week even voor de updates.
  Toen ik zag dat die site het niet meer deed was ik oprecht teleurgesteld haha.
  Ben blij dat ik (22-jarige) nu weer kan genieten van jullie recepten!

 10. Beste Ellen,
  Zie dat u van lekker eten houdt. Ga beslist een paar recepten proberen.
  Ik woon in Amsterdam en overnacht aanstaande woensdag in Arlon. Kunt u mij een tip geven waar ik lekker uit eten kan gaan. Neem tenminste aan dat ik niet bij u aan tafel kan schuiven :).
  Vriendelijke groet Rob

 11. Wat is het hier donker ineens…. Ik ben niet echt gecharmeerd van dat zwart om eerlijk te zijn.. Jullie recepten en belevenissen blijven desondanks nog steeds de moeite waard hoor! 😉

 12. Ik weet niet of ik jullie al eens getipt heb over de verkrijgbaarheid van Borlottibonen. In vrijwel elke Turkse, Marokkaanse of Iraanse winkel liggen die standaard op de plank. Ook nog eens spotgpoedkoop. In Duitsland zijn ze zowel bij Edeka als Kaufland in blik, voorgekookt, te koop.

 13. @ Piet, ik heb deze bonen pas een keer gekocht en klaargemaakt. Ze lijken inderdaad uiterlijk veel op borlottibonen, maar zijn toch echt anders. Minder zacht, ‘bruiner’ en ze hebben ook minder smaak dan de borlottibonen. Prima bonen, maar voor sommige gerechten heb ik toch liever de ‘echte borlotti’s’.

 14. Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

  Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

  Groetjes en blijf bloggen!

  Steven van Chef in a Box

 15. Beste Ellen,

  Ik heb zojuist uw website bekeken, ik vind de blog fraai en inspirerend.

  Misschien dat u eens iets nieuws wilt proeven, namelijk Bergens Blonde, een witschimmelkaas (a la camembert brie) die ik maak van biologische melk. Als u eens wilt proeven of iets wilt uitproberen dan kan dat. U kunt eens een kaasje komen halen of u kunt mijn kaasmakerij bezoeken en proeven.
  Op http://www.bergerkaas.nlvind u meer informatie. En via http://www.symbid.com/ideas/2192-groei-bio-kaasmerk-kaasfabriek kunt u zelfs ook aandeelhouder worden van de nieuwe kaasmakerij die in september oktober wordt geopend. Dat kan vanaf 20 euro!

  Ik zoek aandeelhouders die naast 20 euro investering of meer ook inhoudelijk mee willen en kunnen denken over de toekomst van Bergerkaas. Hopelijk vind u dat leuk.

  Ik heb een lekker kaasje klaar staan voor als u eens in de buurt bent.

  met vriendelijke groet,
  kind regards,

  Bergerkaas
  Peter Bosman
  Zijl 19
  1862HL Bergen
  00 31 (0) 72 5315709
  info@bergerkaas.nl
  http://www.bergerkaas.nl

 16. na weer een verplichte verhuizing ben ik vanaf vandaag bij wordpress.com, omdat ik julie blog nog van naam kende heb ik de blog als eerste gelinkt, nu nog zichtbaar maken. Ik hoop dat mijn blog nu ook rustig blijven bestaan zonder verder tramalant.

 17. Beste Paul, De naam Sientje van Loon was/is eigenlijk van oorsprong
  Sietske van Loon en dus een mannetje uit een volksliedje.
  Wij zongen dit in het verleden vaak met ons hockeyelftal,en ook met jullie
  klupje vrienden tijdens de carnaval bai Dientje in de keuken.
  Het gaat over het fietske van Sietske van Loon waarin elk onderdeel van het
  fietske bezongen kan worden. Mijn opa en daarna mijn oom hadden vroeger
  een fietsenzaak in de Nieuwstraat/Virmundtstraat (fam.Kolenburg) daadoor is dit liedje eigenlijk ontstaan.
  In 1991 toen ik boerenbruidegom was zijn jullie met z’n allen als fietsenmakers
  op de receptie geweest,met als cadeaus allemaal verroeste onderdelen van een
  fiets.
  groet Wim Senders

 18. Grappig!
  Ik ken jullie niet,maar toch een beetje wel…
  Als trouwe lezeres van jullie weblog zie ik zo nu en dan een foto voorbijkomen. En daardoor herkende ik vanmiddag Paul bij het doorbladeren van het ‘eigentijd’ magazine …
  Grappig!

  Sterkte met al jullie ongemakken!
  Groet, José

 19. Hallo lees regelmatig jullie blog en zoek ook wel eens naar recepten bij jullie, met sukses.
  De kwaliteit wordt op prijs gesteld in de ingredienten die jullie gebruiken..
  Ook wordt er moeite gedaan om het juiste te bemachtigen.
  Nu wil ik jullie hulp inroepen, ook ik ben op zoek, nl naar sevilla sinasappels, bitterzoet en uitstekend geschikt om marmelade van te maken, niet om te eten.Ze zijn te bestellen maar dan moet ik gelijk 10 kg bestellen wat ik erg veel vind.
  Weten jullie misschien een adresje of is de helmondse markt zo goed gesorteerd dat zij ze voeren?
  Alvast dank voor de te nemen moeite, groet
  mien

  • Dag Mien, wij zijn net terug uit Luxemburg en daar lagen inderdaad allerlei soorten sinaasappelen. Waarschijnlijk ook de Sevilla sinaasappelen. Maar goed daar hebben we hier niets aan. Ik ga zaterdag naar de Helmondse markt en ga op zoek naar deze sinaasappelen. Wordt vervolgd dus!

  • Dag Lot, wij hebben niets te maken met dat restaurant, behalve dat ze onze naam gepikt hebben. Toen ik dat zag heb ik ze een mailtje gestuurd waarop een nogal vervelend antwoord kwam. Of het eten daar lekker is weet ik niet.

 20. Hoi Ellen en Paul,
  zoals jullie weten volg ik jullie nu al heel wat jaren, reageer heel af en toe en gebruik de recepten als ik weer eens in Nederland ben wat nog niet heel vaak is maar vanaf eind dit jaar weer voorgoed. Maar waarom ik hier nu schrijf is omdat ik eigenlijk nog niemand heb gezien die jullie heeft gefeliciteerd met het 20-jarig bestaan. Van schriftje tot internet. Maar wel altijd door blijven gaan. De ontwikkeling van jullie site is aangenaam. Van bijna alleen maar recepten tot (nu) heel veel achtergrond verhalen bij een recept. Al jullie inspanning worden erg gewaardeeerd en ik wens jullie het allerbeste voor de toekomst!!!

 21. Hoi! Wat grappig, in 2012 plaatste ik ook al een comment over dat ik zo blij was dat ik jullie website weer gevonden had, omdat ik jullie toen ook al jaren volgde. Nu, in 2019, nam ik weer eens een kijkje en zie dat jullie nog steeds schrijven. Wat leuk!

  Van tijd tot tijd zoek ik wat inspiratie voor mezelf om te koken – en kom dan dus vaak bij jullie uit. Voelt na tien jaar toch ergens een soort vertrouwd ofzo 😉

  • We blijven ons best doen Hanna. Misschien af en toe wat minder berichten, maar we blijven schrijven en hopelijk inspireren!

 22. Hloi Paul en ellen,
  Mis jullie prachtige verhalen en fantastische recepten en ideeen. Ik klik regelmatig om te kijken of er iets nieuws is maar het is erg stil sinds 9 December. Ik hoop oprecht dat alles goed is met jullie? Laat de vele lezers het aub weten. Bedankt!

 23. Hoi Ellen en Paul,

  Wordt het niet weer eens tijd voor gezellig receptje? Zo eens in het half jaar lijkt mij een redelijke verwachting van een trouwe lezer van jullie website (Crescit scribendo scribendi studium).

  Met vriendelijke groet,

  Wim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *