Risotto al Barolo…

5 apr. 2011

Barolo

We hadden al een paar weken een prachtige fles Barolo in huis. Een Italiaanse rode wijn uit Piemonte, gemaakt van de Nebbiolo druif. “Een goede Barolo heeft zeker vijf jaar in kleine houten vaatjes gerijpt en ontwikkeld dan geurnuances van truffel, teer, kreupelhout, rozen, thee en specerijen. Eenmaal volrijp is hij zijdezacht en vol in de mond”, zo staat er te lezen in Culinaria Italie. Geen goedkoop wijntje! Voor een goede fles Barolo betaal je al gauw zo’n € 20,- maar dan heb je ook iets bijzonders. En daar moet dan ook iets bijzonders bij gegeten worden.

Risotto al Barolo stond al een tijd op mijn lijstje van nog te maken gerechten, dat moest nu eindelijk maar eens gebeuren. Op een gewone maandag, ja. Paul had zijn eerste vrije dag na de wachtweek en dan is de maandag voor ons een beetje ‘zondag’; reden om iets extra lekkers klaar te maken.

risotto al Barolo

  • 1 1/2 liter geurige bouillon
  • 30 gram boter
  • 1 sjalot, heel fijn gesneden
  • 200 gram carnarolirijst, superfino
  • een glas Barolo, en wat extra
  • zout en peper
  • voor de mantecatura:
  • 35 gram koude boter in kleine blokjes
  • 100 gram geraspte kaas bijvoorbeeld pecorino en wat extra voor erbij.

Open de fles barolo een uurtje voor gebruik zodat hij wat kan ‘luchten’. Breng de bouillon aan de kook en zet de pan naast de risottopan. Houd de temperatuur van de bouillon tegen de kook aan. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en fruit daarin de sjalot. Doe de rijst erbij en roer tot alle korrels bedekt zijn met boter. Voeg dan de wijn toe en laat hem helemaal verdampen. Voeg dan de bouillon toe met een of twee soeplepels tegelijk en blijf roeren. Als de bouillon helemaal opgenomen is voeg je de volgende portie bouillon erbij. Kook de rijst op deze manier in ongeveer 17 minuten beetgaar. Draai het vuur dan uit en laat de rijst even rusten met de deksel op de pan. Meng dan met een houten lepel de blokjes boter en de kaas door de rijst. Breng verder op smaak met wat zout en peper.

Verwarm een paar lepels Barolo. Schep de rijst op de borden. Maak een kuiltje in de rijst, schenk er wat wijn in en rasp er nog wat extra kaas over.

risotto al Barolo

Natuurlijk drink je er dan een glas Barolo bij! Deze risotto levert geen bijzonder mooi plaatje op, maar lékker…

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *