Ik loop een paar dagen achter met de recepten. Het was hier nogal druk en bovendien was het heerlijk lenteweer. Tijd om in de tuin te zitten én te werken dus. De vorst van de afgelopen winter heeft nogal wat schade aan de planten toegebracht. Voor een aantal potplanten die al jaren buiten staan was het een beetje té koud. De beide oleanders zijn bevroren en ook de laurier is helemaal bruin geworden. Ik heb ze maar afgeknipt en hoop dat er nog iets gaat uitschieten. Vooral de laurier mis ik nu al. Er gaat niets boven zo’n vers blaadje laurier in de stoofpotten.
De andere kruiden hebben de vorst gelukkig allemaal goed doorstaan. De platte peterselie schiet weer uit, de rozemarijn gaat bloeien en ook de bieslook komt weer op allerlei plaatsen in de tuin te voorschijn. Ik heb twee weken geleden rode snijbiet gezaaid en er lijkt al iets boven de grond uit te komen. Oregano, tijm, salie en munt doen het ook prima dus we kunnen weer een zomer lang genieten van verse tuinkruiden.
Vrijdag maakte ik een lamsstoofpotje of, zoals de Italianen het noemen ragú: lamsvlees gestoofd met tomaten en kruiden zodat er een mooie dikke saus ontstaat. We aten er pasta bij en vooraf een salade met een geitenkaasje. Ik maak dit soort stofpotten altijd voor vier personen. Het restant gaat in de diepvries voor haastige tijden.
- voor vier personen
- 500 gram lamvlees in kleine stukjes gesneden
- 1 flinke ui en twee teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 chilipeper, zaad verwijderen en fijnsnijden
- 1 blikje tomaten
- olijfolie
- 1 blaadje laurier
- wat rozemarijn en oregano
- een scheutje rode wijn
- eventueel wat bouillon
Verwarm de olijfolie en bak daarin de stukjes vlees rondom bruin. Voeg ui, knoflook en chilipeper toe en bak ze even mee. Blus af met de wijn en voeg de tomaten toe en de rest van de kruiden. Stoof nu zeker anderhalf uur heel zachtjes tot het vlees gaar is en je een mooie dikke saus hebt Voeg zo nodig nog wat bouillon toe en peper en zout. Serveer met pasta of rijst.
Zojuist kwam de Jongste Bediende met zijn broer onze grote tuintafel brengen. De tafel hebben we met het kerstdiner gebruikt op de Witte Brug en moest nog steeds terugverhuisd worden. Nu nog even de viooltjes in een mooie pot planten en dan is de tuin weer helemaal gebruiksklaar.
© ellen.