Soepkip…

17 apr. 2011

soepkip

In een aflevering van de Wilde Keuken gaat Wouter Klootwijk op zoek naar de soepkip. Hij ontdekt dat onze soepkippen allemaal naar Afrika worden getransporteerd om daar in de pan te belanden.

Toch is het helemaal niet zo moeilijk om in Nederland zo’n kip te kopen. Groothandel de Sligro heeft ze al jaren in het assortiment. Biologische soepkippen nog wel. Tegen woekerprijzen dat wel. Als je bedenkt dat zo’n kip eigenlijk € 0,50 waard is en de Sligro er ongeveer vier euro voor vraagt, maar goed dat mag de pret niet drukken.

Met een goede soepkip kan je heel veel doen. Deze kip verwerkte ik tot een flinke pan bouillon en met het vlees maakte ik ragout. Met de rest van de bouillon kan ik dan nog een pannetje risotto maken.

soepkip 007

Kip schoonmaken en eventueel in delen snijden. Opzetten met koud water en langszaam aan de kook brengen. Afschuimen tot het water helder is. Dan de smaakmakers toevoegen;Bijvoorbeeld;1 ui, een paar stengels selderij,petersele, laurieblad, tijm, wat peperkorrels en wat je nog meer lekker vind. Laat de kip zo zeker 3 uur zachtjes sudderen. Dan af laten koelen en overtollig vet en kruiden verwijderen.

Dan komt voor Hond Max altijd het leukste gedeelte van het koken; het verwijderen van de velletjes en de drelletjes! Hij wacht geduldig af tot hij zijn deel krijgt.

soepkip

  • 60 gram boter plus een klontje om de champignons en de ui te bakken
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 250 gram biologische kastanje-champignons
  • bouillon
  • gaar kippenvlees, fijngesneden, flink wat versgemalen peper, een handjevol vers gehakte platte peterselie, bieslook en andere verse tuinkruiden
  • eventueel wat zout.

De champignons in partjes snijden en met het uitje even aanbakken in het klontje boter.

In een pan met dikke bodem de rest van de boter smelten en de bloem toevoegen. Roer goed over de bodem en laat even zachtjes garen.
Voeg er de bouillon beetje voor beetje bij, tot de ragout de juiste dikte heeft en roer tot alle klontjes weg zijn. Laat de roux 20 minuten heel zachtjes pruttelen en doe er dan het kippenvlees bij, de peper, de champignons en de verse tuinkruiden.Voeg om het extra romig te maken eentueel een scheutje room toe.

Ik heb pasteibakjes gekocht in de supermarkt, die moeten 10 minuutjes in de oven op 160 graden. Je kunt de bakjes natuurlijk ook zelf maken.

Blijft over een flinke pan kippenbouillon, voor nieuwe risotto-experimenten natuurlijk…

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *