Battin Fruitée…

Het is een interessante brouwerij, Battin uit Esch/Alzette, vooral voor pilsdrinkers. Ook al wordt hun gehele productie sinds een paar jaar gedaan door “grote broer” Bofferding uit Bascharage, de brouwers van Battin blijven zich een zelfstandige onderneming noemen. Een volsmakend, wat donker ogend pilsner maken ze. Erg lekker. Verder een donker Kerstbier en een luxebier dat luistert naar de naam Prestige. Je moet het beslist eens proberen.

En dan nu, 2007, het Battin Fruitée. Een bier op basis van pils en op smaak gebracht door toevoeging van fruit(sap). Van een brouwerij die zulk mooi pilsner maakt verwacht je altijd kwaliteit. Sterker nog, kwaliteit is de enige bestaansreden van een kleine brouwerij, bulk en rommel is voor de grote. Nou, in dit geval gaat die verwachting niet op.

Lezer, het is helemaal niks. Slap bier met gazeuse-smaak. De verpakking en reclame doen iets fris en dorstlessends verwachten, maar lossen die belofte niet in. Het smaakt te zoet en ronduit chemisch. Het zou me verwonderen als hier echt fruit aan te pas is gekomen. Het proeft alsof je te lang op de foute zuurbal hebt gezogen. Een kleffe smaak die nog tijden tegen je gehemelte blijft plakken. Met recht kun je spreken van een lange afdronk, maar niet van een beste…

Het zou me verwonderen als dit bier het komend jaar overleeft, daarvoor zijn er te veel en te goede alternatieven voor handen. Overal in Luxemburg kun je Belgische fruitbieren krijgen en die steken allemaal met kop en schouders uit boven dit sapje van Battin. Aan exporteren hoeven ze al helemaal niet te denken bij Battin. Ja wat denk je, die Belgen zullen gek zijn, hun goede Kriek en Framboise verruilen voor een glas limonade met alcohol!

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *