Rog in tomatensaus…

 

rog in tomatensaus 003

Ik schreef al over het nieuwe programma van Rick Stein. Paul nam alles op video op en ik heb inmiddels alle afleveringen bekeken. Fantastisch, ik ben fan van Rick Stein. Zijn pure manier van koken met eenvoudige ingrediënten spreken mij bijzonder aan. Ik ben ook fan van mediterraan eten dus ik heb bijzonder genoten van deze serie. Helaas heb ik geen aantekeningen gemaakt tijdens het kijken. Er komt natuurlijk een boek met recepten uit deze serie en ik denk dat de serie binnenkort ook wel op de Vlaamse of Nederlandse televisie vertoond zal worden. Ik zag zulke lekkere gerechten voorbijflitsen dat ik alvast maar ongeveer op mijn geheugen iets nagemaakt heb vanavond. Ik weet niet meer precies in welk land het was dat Rick Stein dit gerecht voorgeschoteld kreeg, ik kijk het nog wel een keer terug op een regenachtige middag. Het ging in ieder geval om rogvleugels en tomatensaus.

Rog is een hele smakelijke vis, in Nederland niet zo heel geliefd. Onze zuiderburen, de Belgen, zijn er dol op. Rog met bruine boter en kappertjes is een echte klassieker daar.
Rick Stein toonde een andere manier om rog klaar te maken;
Zeer vrij naar wat ik dacht te zien:

Tomatensaus
2 flinke rijpe tomaten, ontveld in in kleine stukjes gesneden, of een blikje gepelde tomaten
1 grote ui, heel fijngesnipperd
2 flinke tenen knoflook, ook heel fijn gesnipperd
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels visbouillon
zout, peper en een flinke handvol gehakte platte peterselie.

Verwarm de olie en laat daarin de ui en knoflook even zachtjes goudgeel bakken. Voeg de tomaat toe en laat die even meebakken. Voeg de bouillon toe en laat het geheel 20 minuten inkoken.
Doe de peterselie erbij en maak af met zout en peper. Giet de saus in een platte serveerschaal.
De bedoeling is dat je de saus lauwarm of koud eet.

Laat de rogvleugels ongeveer 10 minuten  pocheren in water waaraan je een visbouillonblok, een ui, een bosje selderij en wat tijm toegevoegd hebt.
Schep de rogvleugels uit de bouillon en leg ze op de bijna afgekoelde tomatensaus.
Een prachtig gerecht voor zonnige dagen!
Ik weet niet of dit was wat Rick Stein at, maar wij vonden deze versie heel lekker.

We aten er gebakken spinaziebij en wat rijst.

Natuurlijk espresso toe.
@ ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *