Fruitige snoepjes…

7 jun. 2011

snoepjes

Ik zoek en ik zoek, ik kan niets vinden.

We kochten deze kegeltjes op een markt in het plaatsje Usseldange, hartje Gutland in Luxemburg. Het snoep is een klassieker, we kwamen het ook al eens tegen bij de patisserie Namur. En op nog een plaats die me nu niet te binnen wil schieten.

Indien klassiek vervaardigd levert het een zeldzaam mooie fruitsmaak op. Zoet, dat wel. De buitenkant zacht versuikerd, van binnen pasteuse, vloeibare vruchtengelei. Bij de kraam waar wij kochten maken ze al het snoepgoed zelf, ook deze kegels. Sinds 1890 is er niets meer aan de receptuur veranderd. Een klein familiebedrijfje uit Vise, onder de rook van Luik, Maison Gicopa. Hun producten noemen ze Les Bonbon de Grand-Mère. Ik kreeg een keurig foldertje mee, maar voor alle zekerheid schreef ik de naam van deze snoepjes op. Zoals dat vaker gaat bij veldwerk raakte ik mijn briefje kwijt en bleek in het foldertje van alles te staan, behalve informatie over deze snoepjes. Ik weet dus niet hoe ze heten, hoe ze gemaakt worden, wat er precies in zit. Ik weet alleen dat ze gloeiend lekker zijn. Iedereen in ons gezelschap vond dat overigens, we waren al snel door onze voorraad heen. De snoepjes kosten € 0,50 per stuk, en dat zijn ze dubbel en dwars waard.

© paul

2 thoughts on “Fruitige snoepjes…

  1. Hallo Ellen,

    De fruitige snoepjes komen uit België. Ze heten cuberdons of “neuzen”of “Gentse neuzen”. Ze worden gemaakt van arabische gom. Bij een bezoek aan Brugge kwam ik ze in een snoepwinkel tegen. Ze zijn er ook in dropsmaak. Heerlijk!
    Je kunt ze alleen in België krijgen omdat ze niet te lang moeten liggen vanwege de versuikering binnenin. Bij versturing naar het buitenland zouden ze al versuikerd aankomen en dat is niet de bedoeling.

    Groet, Ank

  2. Beste Ellen,

    Mocht je nog geïnteresseerd zijn: deze snoepjes worden op dit moment bij de Nederlandse Lidl vestigingen verkocht voor €2,50 voor een pak waar er een hele hoop in zitten. Wees er wel snel bij, want het is geloof ik op=op, zolang de voorraad strekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *