Grijze garnalen…

 

garnalen 004

Het ziet grijs boven ons dorp. Ellen heeft zich voorlopig teruggetrokken met een stapeltje nieuwe boeken en een DVD. Ik ruim de laatste restjes op van het feest van gisteren. Het is maar de vraag of we vandaag nog de deur uit komen. Laat ik maar wat gaan zitten bet-weteren…

De lekkerste garnaal ter wereld wordt voor of aan de Belgische en Nederlandse kust gevangen. Dat-ie niet meer zo populair is ligt waarschijnlijk aan het formaat. Het is een klein beestje, onze eigen Noordzeegarnaal. Grijze garnaal zeggen onze Zuiderburen. Echt waar, een smakelijker garnaal bestaat niet. (Ik vind dat niet in mijn eentje hoor, vraag het ook maar eens aan Johannes van Dam bij voorbeeld.)
Rivierkreeftjes, langoesten, ja zelfs de Zeeuwse kreeft, ze halen het niet bij de Grijze Garnaal.
Zacht, zoet, mild en toch het gevoel dat je heel veel smaak in je mond hebt. Zoiets lezer, zoiets…
Verwar ze in godesnaam niet met die wit-roze dingen uit iets verdere wateren. Die worden gepeld en wel aangeboden voor een grijpstuiver. En dat is begrijpelijk, het is ook niks Gepelde garnalen verliezen heel snel  hun kwaliteit.  Verder weet ik niet wat ze er mee doen, ik proef er altijd een hoop chemie aan af.
Nee lezer, de Grijze Garnaal moet het zijn. (Ook wel Stellendamse, Noordzeegarnaal of Crevette grise genaamd. Latijn: Crangon crangon.)

Ik kocht zaterdag een kilo ongepelde garnalen op Hemond-markt, ik betaalde € 8,–.
De garnalen worden al gekookt op het schip, ze zijn dus meteen te gebruiken. Het pellen is een simpele klus, het kost alleen wat tijd.
Zet je favoriete CD op en begin. Tegen de tijd dat je CD is afgelopen ben jij klaar met je kilo. Ik hield 370 gram puur garnalenvlees over. De schokken gingen in de pan en ik trok er een heerlijke soep van. En die hoefde niet onder te doen voor een luxe kreeftenbisque.
De garnalen aten we op toast. De rest ging in de soep. Wij hadden vandaag een feestelijke lunch.

Onze garnalen staan niet op de zwarte lijst van het Wereld Natuur Fonds.
Het pelwerk moet je wel zelf doen. Gebeurde het vroeger bij ons aan de kust, tegenwoordig worden de garnalen naar Noord Afrika of Polen gevlogen, dáár gepeld en dan weer teruggevlogen om ze jou aan te bieden. Waanzin toch?

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *