Kip, tomaat en saffraan…

 

kip 008

Vandaag kip, mooie biologische kip. Geen hele kip maar poten.

Je zult op dit weblog niet snel recepten vinden voor borstvlees, ook wel kipfilet genaamd. Wij eten liever een hele kip, pootjes, drumsticks, vleugeltjes en nog meer andere delen. Kipfilet, kippenborst dus, vinden wij allebei het minst lekkere deel van de kip; een beetje droog, een beetje saai.
Probeer ook eens een poot of drumstick en proef hoeveel méér smaak dit deel van de kip geeft!  Koop dan wél biologische kip!

De vleugeltjes van gisterenzijn inmiddels verwerkt tot een mooie bouillon, prachtig gelatineus. Dat kan alleen maar als er wat botjes in verwerkt zijn! Van alleen kipfilet krijg je nooit zo’n goede bouillon.
Ik heb de bouillon gezeefd en de botjes en velletjes en drelletjes heeft hond Max gekregen. ( Geef honden alleen kippenbotjes die echt helemaal gaar en zacht zijn,  en dat waren deze botjes. Max heeft ervan gesmuld)
Vandaag heb ik twee mooie kippenbouten uit de diepvries gehaald en langzaam ontdooid in de koelkast. Ik maakte ze als volgt klaar:

voor twee personen;
2 kippenbouten van onbesproken gedrag en afkomst, minstens biologisch dus
1 eetlepel olijfolie
4 kleine gedroogde chilipepers
een paar draadjes saffraan
4 rijpe tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
twee flinke plukken tijm, ik gebruikte de bergtijm uit de Provence
2 scheppen bouillon
1 glas droge witte wijn, liefst ook uit de Provence
peper, zout, vers gehakte platte peterselie

Verhit de olie en braad de kip daarin rondom bruin. Voeg de pepertjes toe en de knoflook en bak ze even mee.
Temper het vuur en voeg de in grove stukken gesneden tomaten en de draadjes saffraan toe. Bak ze zachtjes even mee. Blus af met wat bouillon en witte wijn. Voeg de tomatenpuree toe en roer even goed om.
Doe er dan de tijm bij en laat het geheel ongeveer 50 minuten stoven. De stooftijd is heel erg afhankelijk van het soort kip je hebt. Biologische kip, en zeker de poten hebben wat langere gaartijd nodig dan een kipfileetje!
Voeg eventueel wat bouillon toe. De bedoeling is dat je een mooie gelatineuze saus krijgt. Strooi er op het laatst nog wat vers gehakte peterselie over.

Serveer de kippenpoten met een flinke schep van de saus en wat pasta. Wij aten er een frisse salade bij van groene kropsla en tomaatjes.

En natuurlijk espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *