Slachtfeest in het Boerenbondsmuseum…

het varken gaat op de leer

In Gemert, de plaats waar ik woon, staat een prachtig museum, Het Boerenbondsmuseum. Je kunt er zien hoe er vroeger gewoond en gewerkt werd in een Brabants dorp. Iedere week zijn er speciale thema’s zoals bijvoorbeeld brood bakken, jam maken, graan oogsten, messen slijpen en ga zo maar door. Hoogtepunt is absoluut de jaarlijkse slachtdag.

Traditioneel werd vroeger in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst met veel zorg vetgemest was. Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt. De slager maakte worst, bloedworst, balkenbrij en zult. Ook ribbetjes, ham en spek werden geconserveerd. Zo hadden de mensen voorraad om de winter door te komen.
Ook dit jaar kun je in het Boerenbondsmuseum weer zien hoe dat ging. Slager Vogels zal morgen al weer voor de zeventiende keer het varken “op de leer hangen”. Dat is nog een hele klus. Je hebt er een paar sterke mensen voor nodig. Vroeger kwamen dan ook de buren en familie helpen bij de slacht. Zult, bloedworst en balkenbrij werden meteen klaargemaakt en gegeten, meestal onder het genot van een borreltje. Dan werd het vanzelf een feestje.
Slager Vogels zal morgen van verschillende varkensdelen worst, zult, bloedworst en andere lekkernijen maken. Bezoekers kunnen ook zelf worst maken.
Er kan ook vlees gekocht worden. De verkoop gaat net als vroeger door zelf ongeveer het gewicht te bepalen. De prijs per kilo is tien euro, maar er mag gepingeld worden.

En voor de mensen die bang zijn voor een eng bloedbad; de voorbereidingen worden elders volgens de regels getroffen!

Een mooie kans om ook kinderen eens te laten zien dat worst niet bij Albert Heijn groeit, maar van een varken gemaakt wordt! Ze kunnen dan meteen wat ouderwetse lekkernijen kopen in het snoepwinkeltje. Daar hebben ze nog zoethout, laurierdrop en stroopsoldaatjes!

Een heel bijzonder evenement. Een slachtdag zoals die ieder jaar in Gemert wordt gehouden is zeldzaam in Nederland. Er komen dan ook ieder jaar mensen uit het hele land op af.

Het slachtfeest begint morgenochtend om 11.00 uur.
Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106 Gemert.
© ellen.

De foto is van twee jaar geleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *