Stoofpot van kalfswang met oude kriek en compote van blauwe bessen en appel

25 jun. 2011

 kalfswang en compote van appel en blauwe bessen

Paul schreef al uitgebreid over de bierproeverij met vriend Jan. Hij schreef ook dat ik niet zo’n bierliefhebber ben. Dat klopt het kan mij niet zo bekoren dat bubbelige goudgele drankje. Er is echter één uitzondering; Kriek. Dat vind ik af en toe wel lekker. Als ware bierliefhebber sleept Paul dus allerlei soorten kriek aan om mij te laten proeven. Bij de inkoop voor de proeverij vonden Paul en Jan een bijzondere kriek: Oude Kriek van brouwerij Oud Beersel. Honderd procent puur natuur! Op 1 liter van deze kriek gebruikt men 400 gram kersen en géén suiker. Ik proefde en was verkocht. Dit is werkelijk een Godendrank! We zochten wat achtergrondinformatie op internet over de brouwerij en vonden een recept van kalfswang gegaard in deze kriek. Het recept is van Daphnis Abbeloos, Sous-chef van restaurant So te Aalst (B) .Het leek me een goed idee voor een etentje met Bram en Maja.

Kalfswang is ‘in’. Je leest er opeens overal over. Het staat in de beste restaurants op de menukaart, maar zie het maar eens ergens te kopen. Na enig speurwerk bleek dat de Sliggro slagerij kalfswangen verkocht. Ik had ze nog nooit klaargemaakt, nog nooit gezien eigenlijk. Het bleken kleine stukjes mooi dooraderd vlees, een beetje onregelmatig van vorm, per wang een mooie één-persoonsportie.

 • voor vier personen;
 • 1 ui
 • 1 wortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 3 dl oude kriek
 • 2 dl sterke kalfsfond
 • bouquet garni (tijm, laurier, peterselie)
 • 2 teentjes knoflook
 • boter
 • voor de garnering 100 gram bittere chocolade

Voor de compote:

 • 4 Granny Smith appels
 • 1 dl appelsap
 • 250 gram blauwbessen
 • 1 kaneelstokje
 • 2 eetlepels honing

Snijd ui, wortel en bleekseldderij in grove stukken, stoof ze samen met de knoflook en het bouquet garni in de boter even aan. Kruid de kalfswangen met peper in zout en kleur ze in gebruinde boter. Doe dan de groenten en de kalfswangen in een stoofpot met deksel en giet de kriek en kalfsfond erover. Laat het geheel dan opkoken en verder garen in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als de wangen gaar zijn (ongeveer 1 1/2 uur) haal je ze uit de oven en houd ze warm. Zeef de saus en laat even inkoken tot de gewenste dikte.

Voor de compote:

 • 4 Granny Smith appels, schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden
 • 1 dl appelsap
 • 250 gram blauwbessen
 • 1 kaneelstokje
 • 2 eetlepels honing.

Doe alle ingrediënten in een pan en laat ze in ongeveer 15 minuten inkoken tot moes.

Serveren; Strijk op elk bord een streep gesmolten chocolade en leg hierop een lepel compote. Daarnaast de kalfswang met wat saus. En daar drink je natuurlijk een glas van die mooie oude kriek bij.

Wij waren blij verrast! Heerlijk, zacht vlees, smelt op je tong! Prima saus. Zó lust ik wel bier!

© ellen

One thought on “Stoofpot van kalfswang met oude kriek en compote van blauwe bessen en appel

 1. Dit recept stond me wel aan ik kon alleen nergens kalfswangen krijgen.
  Ik heb het derhalve met 3rib gemaakt, ik weet dus niet hoe het met kalfswangen smaakt maar met 3rib was het een feest voor je tong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *