Een mooi dessert voor de kerst is deze bijzondere appeltaart met chilipeper en rozemarijn. Ik zag de taart op het Duitse tv programma Essen und Trinken. De combinatie van appels en rozemarijn leek me wel iets bijzonders. Vandaag dus maar snel uitgeprobeerd! En werkelijk, een vorstelijk dessert! De geurende rozemarijn en de pittige toets van de pepers in combinatie met de appels is heel mooi.
Serveer deze taart lauwwarm. Je kunt de taart van te voren maken en even opnieuw verwarmen, door de notenvuling blijft het deeg mooi knapperig.
Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram boter
70 gram suiker
wat zout
1 eidooier
2 eetlepels zure room
Meng de ingrediënten voor het deeg. Hak de boter er in kleine stukjes door en kneed alles snel tot je een mooie deegbal hebt.
Verpakt het deeg in plastic en leg het een half uurtje in de koelkast.
Maak intussen de vulling.
Voor de vulling:
6 middelgrote Elstar appels
citroensap
60 gram walnoten
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
80 gram lichtbruine basterdsuiker
1 chilipeper, zonder zaad, heel fijn gesneden
60 gram boter
Hak de walnoten met de rozemarijn en 40 gram suiker.
Schil de appels en druppel er wat citroensap over. Snijd ze in dunne schijfjes.
Rol het deeg uit en bekleed er de bodem en een kleine opstaande rand van een ingevette springvorm mee van 26 cm doorsnee.
Verdeel het noten-rozemarijnmengsel over de bodem. Leg er dan snel de schijfjes appel op.
Stroooi de fijngesneden stukjes chilipeper erover en de rest van de suiker.
Verdeel de boter in kleine klontjes en verspreid die over de vulling.
Bak de taart 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Garneren met wat aardbeiensaus of eventueel een bolletje ijs.
© ellen.
Ed, wat zou je hier nu het beste bij kunnen drinken???