Vandaag een Joods – Irakees gerecht gebaseerd op een recept uit het kookboek van Claudia Roden. Gewoon letterlijk uit een kookboek iets overnemen doe ik nooit. Ook dit recept kent inmiddels een aantal varianten; de ene keer meer aardappelen, de andere keer meer pepers, verse koriander, een tomaat erbij of niet. Claudia Roden gebruikt in haar recept een flinke schep suiker, ik gebruik zelden of nooit suiker bij stoofpotten, ik vervang de suiker door wortel. Dat geeft toch een zoete toets.
Ik maak stoofpotten altijd voor vier personen, voor twee personen krijg je zo’n kleine beetjes, dat gaat bijna niet. Mijn moeder zou zeggen: “voor zo’n miezelig beetje maak ik m’n pannen niet vuil”!
Ben je maar met twee; kook gewoon toch voor vier of zes en vries de rest in voor haastige tijden. Of eet twee dagen van zo’n heerlijke stoofpot, dat is ook geen straf.
Voor vier personen;
1 kilo lamsvlees in grove stukken gesneden
olijfolie
2 grote uien en 3 teentjes knoflook, grof gehakt
bouillon, of gewoon water
1 wortel, 2 tomaten in stukjes gesneden
5 gedroogde Chilipepertjes en een verse rode peper (wie niet zo van pittig houdt kan alleen de verse peper gebruiken)
1 theelepel kaneel, 1 theelepel koriander, 4 kruidnagelen.
3 grote aardappelen geschild en in blokjes gesneden
1 bosje verse koriander, verse peterselie, zout
Smoor de uien en knoflook even, voeg het vlees toe en braad de stukjes lam rondom bruin.
Dan de wortel en tomaat erbij en de kruiden.
Voeg nu bouillon of water toe, het vlees moet helemaal bedekt zijn. Laat het zo ongeveer 1 1/2 tot 2 uur stoven. Voeg dan de aardappelblokjes toe en laat alles nog 20 minuten stoven tot de aardappelen gaar zijn. Doe er eventueel nog meer bouillon bij, de bedoeling is dat het vlees in veel saus gaart.
Strooi er voor het opdienen versgehakte koriander over.
Serveer er rijst bij of brood. Wij aten er saffraanrijst bij.
© ellen
Wanneer gebruik je de tamarinde