Ik had een paar restjes zelfgemalen kaas over, die moeten snel op anders droogt de kaas uit. Hoe de gemalen kaas in de winkels versgehouden wordt weet ik niet maar er zal wel een hoop conserveringsmiddel aan te pas komen. Ik maal alle kaas altijd zelf, of met een molentje, of gewoon even met de rasp. Veel lekkerder! Maar goed soms maal ik teveel en dan moet dat snel op. Ik besloot vandaag de spruitjes te gratineren met de overgebleven kaas. Ik had wat gemalen Romano en wat Parmezaanse kaas.
Voor twee personen;
400 gram spruitjes
2 handjesvol kaas, verschillende soorten is lekker maar gewoon oude Hollandse is ook prima
een scheutje room
peper en geraspte nootmuskaat
Blancheer de spruitjes 5 minuten in kokend water met wat zout, giet ze af en laat ze even schrikken in koud water. (ze houden dan een mooie groene kleur)
Laat de spruitjes goed uitlekken en schik ze in een ovenschaal.
Bestrooi met peper, nootmuskaat en de kaas. Giet de room erover en zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Wij aten er gestoofde biologische schouderkarbonaden bij met wat mosterd en ui en kleine biologische aardappeltjes.
Over deze aardappeltjes schreef ik hier al eens. Ze worden geteeld door één van de buren van de Sumiranboerderij. De naam is Charlotte. Een bijzonder smakelijke aardappel.
En natuurlijk espresso toe.
© ellen.