Gegrilde kip en salade…

gegrilde kip

Zaterdag is hier altijd een drukke dag…dat vraagt om een eenvoudige doch smakelijke maaltijd.
In de oven gegrilde kip is zo één van onze klassiekers voor zo’n dag. Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel; de kip even goed verzorgen, in de oven zetten en af en toe eens kijken hoe het ermee gaat. Intussen kun je je met allerlei andere zaken bezighouden!

Er zijn wel een paar voorwaarden voor het klaarmaken van zo’n kip:
1. Koop altijd een échte kip; biologisch, label rouge, of een ander soort kwaliteitskip.
2. Gebruik goede olie en knoflook
3. Regel de temperatuur zorgvuldig. De griltijd hangt af van het gewicht van de kip én het soort oven of gril die je gebruikt. Reken grofweg voor een biokip ruim 1 uur per kilo.
4. Breng extra knoflookpulp met wat olijfolie op het vel aan, (in de laatste 5 minuten van de griltijd)

Het is bovendien aan te bevelen wat extra smaak aan de kip mee te geven.
Stop in de kip bijvoorbeeld:
1. een flinke tak rozemarijn en,
2. een hele (biologische, schoongeboende citroen of sinaasappel) of
3. wat teentjes knoflook, of
4. een kruidenmengsel van tijm, rozemarijn, verse peterselie, of
5. een flinke pluk verse dragon, of
6. verzin nog maar eens iets….

Het is ook heel lekker om de kip onder de huid te vullen met een extra smaak.
Bijvoorbeeld door direct onder de huid van de borst wat
1.  kruidenboter,
2. kleine stukjes spek
3. chorizzo
of een mengsel van dat alles aan te brengen.

Smeer zo’n mooie kip dan rondom licht in met olijfole en zet hem/haar dan in de voorverwarmde oven, op grilstand, op 200 graden.
Ongeveer 30 minuten en breng dan de temperatuur terug tot 140 graden. Laat de kip zo in alle rust verder garen.
Laat de kip ná het grillen zeker 10 minuten rusten voor je het vlees aansnijdt.

salade

Ideale begeleiding voor een gewoon huiselijk etentje is een forse salade met verschillende soorten sla, uit en tomaat. En daarbij een mooi stuk brood of wat gebakken of gegrilde aardappeltjes.

Wij aten vandaag nog een stukje kaas toe.

En natuurlijk espresso!

© ellen.

2 thoughts on “Gegrilde kip en salade…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *