Pruimentijd

20 jul. 2011

 pruimentijd

Terwijl ik hier lekker uitrust, boeken lees en wandelingetjes maak, heeft Paul alweer twee nachten gewerkt.

Vlak voor we vorige vertrokken kwam Paul thuis van zijn werk met een flinke zak met mooie kleine pruimpjes. Gekregen van een collega die op dit weblog had gelezen dat wij vaak jam maken. In alle haast voor ons vertrek dus maar snel wat nieuwe potjes gekocht en die prachtige confiturepan tevoorschijn gehaald. De drie kilo pruimen leverden een flink aantal potjes op met lekkere confiture, gewoon simpel bereid. Altijd een mooi gezicht zo’n lading eigengemaakte jam die af staat te koelen op de aanrecht. Ik stond er tevreden naar te kijken toen de bel ging; Marleen en de Jongste Bediende, met; jawel, nog eens drie kilo pruimen! Blauwe ditmaal. Ik besloot met deze blauwe pruimen een chutney te maken.

pruimentijd

Paul deelde deze dagen al een aantal potjes van de jam en de chutney uit aan collega’s op zijn werk en zij vroegen naar het recept van de chutney. Bij deze:

  • 2 kilo blauwe pruimen, ontpit en gewassen
  • 500 gram uien, geschild en in fijne snippers gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
  • 3 rode pepers, zaadlijsten verwijderen en fijnsnijden
  • 5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • piment, komijn en kruidnagel, van elk een 1/2 theelepel fijngemaakt in de vijzel
  • wat zout
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1000 gram suiker
  • 6 dl rode wijnazijn
  • 1 dl balsamicoazijn

Doe alle ingredienten in een confiturepan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Laat de massa zo’n 30 minuten zachtjes doorkoken. Test even of de chutney ook echt gaat stollen (flinke druppel op een schoteltje en kijken of het stolt). Giet de chutney in schone potten, sluit ze met dekseltjes en zet ze even ondersteboven op een schone doek. Keer de potten na een half uurtje om.

  • Neem altijd de volgende regels in acht:
  • gebruik alleen gave vruchten
  • was de potten uit in de vaatwasser en spoel ze na met kokend water
  • zet de potten daarna omgekeerd op een schone doek
  • zet de potten als je ze gevuld hebt even omgekeerd op het werkvlak
  • bewaar de jam op een koele, donkere plaats

© ellen.

ps; wel fijn als ik de potjes weer terugkrijg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *