Brioche…

pasen 2008 008

Voor de Paasbrunch bakte ik een brioche, een bijna cake-achtig brood, waarin veel boter en eieren zijn verwerkt. Ik volgde het recept van de gebroeders Roux.
Je kunt met dit recept een aantal kleine brioches maken of één grote. Ik koos ervoor een grote te maken.

15 gram verse gist
70 ml lauwwarme melk
wat zout
500 gram bloem
6 eieren
350 gram boter
30 gram suiker
1 eidooier losgeklopt met wat melk.
1 briochevorm met een hoge rand. Als de rand van de vorm niet hoog genoeg is kun je die met behulp van bakpapier verhogen. Ik dacht dat mijn vorm hoog genoeg was. Dat bleek niet zo, het deeg rees eroverheen. Vandaar dat de vorm van de brioche wat vreemd uitviel.

Ik maakte het deeg zaterdagavond en stond zondag heel vroeg op om de brioche verder af te maken en te bakken.

Lod de gist op in de melk. Voeg bloem, zout en de eieren toe en kneed het deeg tot het soepel en elastisch is. Ik kneed brooddeeg altijd met de hand maar dit deeg moet je echt lang kneden, zo’n 20 minuten. Ik gebruikte de mixer met deeghaken ongeveer 10 minuten.
Klop dan de gesmolten boter met de suiker romig en voeg dat beetje bij beetje bij het deeg.  Let erop dat alles telkens helemaal opgenomen wordt. Meng nu nog zeker 8 minuten met de mixer of 15 minuten met de hand. Het deeg moet nu glanzen en zeer elastisch zijn.
Dek het deeg af met een theedoek en laat het op een warme plak ongeveer 2 uur rijzen.

Sla het deeg terug door er enkele malen met je vingers tegen te tikken. Dek de kom weer af met de theedoek en zet het deeg enkele uren in de koelkast.

Vorm het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot een grote bal. Knip voor een klassieke brioche 1/3 van het deeg af voor het bovenste hoedje, vorm dit tot een kleine bal. Leg de grote deegbal in een vorm, druk met je vingers een kuiltje in het midden en plaats daarin het kleine balletje. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en laat het nu in de vorm nog zeker anderhalf uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bovenkant nog eens met eidooier. (ik was dat vergeten, jammer want de brioche gaat er prachtig van glanzen.
Bak de brioche in de voorverwarmde oven, ongeveer 45 minuten.
Haal de brioche direct uit de vorm en laat het gebak afkoelen op een rooster.

pasen 2008 010

Een heerlijk luxe brood, mooi bij een zondags ontbijt of lunch. Serveer de brioche in  plakken met bijvoorbeeld een flinke laag lemoncurd of gewoon goede boter en suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *