En bij de kalsfsrolletjes aten we kool, gewone witte kool. Goedkoop en zeer smakelijk als je het op deze manier klaarmaakt. Ik beschreef het recept al eerder en kreeg een mailtje waarin iemand denkt buikpijn te krijgen van zolang gestoofde kool. Maar deze kool gaart 1 tot 1 1/2 uur, in eigen vocht, heel zachtjes. Niet te vergelijken met uren dampende, geel geworden spruitjes ofzoiets. Ik las het recept in het boek van Marcella Hazan en maak het sindsdien regelmatig. Wij vinden het heerlijk. Door het op zeer lage temperatuur garen, zonder water, blijven alle smaakstoffen in de kool.
Voor vier personen;
1 kleine groene kool, ongeveer 1 kilo, de stronk verwijderen en de kool heel fijn snijden
8 eetlepels olijfolie
1 ui in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel gehakte knoflook
zout en flink wat versgemalen zwarte peper
1 eetlepel witte wijnazijn
wat vers gehakte peterselie
Verwarm de olie en bak de ui daarin zachtjes lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak ze even mee. Doe er dan de kool bij en schep om en om. Voeg peper en zout toe en de wijnazijn. Schep nog eens goed om tot de kool wat geslonken is en doe dan de deksel op de pan. Laat de kool zo, onder af en toe roeren zeker 1 tot 1 1/2 uur stoven.
Er gaat dus geen water bij, de kool wordt in eigen vocht gestoofd. De temperatuur moet heel laag blijven.
Roer er vlak voor het opdienen nog wat peterselie door.
Een heerlijk groentegerecht en nog goedkoop ook!
En verder natuurlijk, espresso toe!
© ellen.