Haantje in Rhônewijn…

Coq au vin

De bedoeling is het om te koken met verse spullen, liefst van onbesproken kwaliteit. En zo gebeurt dat ook nagenoeg altijd in dit huis. Maar soms…

In iedere Italiaanse stad koop je op elke straathoek verse pasta, gemakkelijk in gebruik én lekker. Onlangs vond ik verse tortellini in Luxemburg, van Italiaanse kwaliteit. Ik gebruikte ze voor mijn Tortellini al brodeo.

In Duitsland, en ook wel bij de betere slager in Nederland, vind je ingeblikt vlees, zo geprepareerd dat je het alleen nog maar hoeft op te warmen. (Wel een goede slager zoeken!)

Ook Frankrijk kent zijn blikvlees, maar je vindt er de goede vleesconserven toch veelal in potten en potjes. Allerlei onderdelen, keurig verwerkt, prima op smaak gebracht, zo te gebruiken. Hoofdkaas in peterselie, ofvarkensmaag, misschien varkenspootjes uit Saint-Ménehould?

En zo worden er ook potten aangeboden met een complete maaltijd. Ik schreef al eens over cassaulet de canard. En vandeweek bezondigde ik me aan Coq au vin du Rhône. Groenten en vlees in één potje, een stuk brood erbij en je hebt een volledige én smakelijke maaltijd.

Het is lastig om exact aan te geven wat je kunt aanschaffen en wat je beter kunt laten liggen. Lees zorgvuldig de etiketten, daar is meestal wel uit op te maken of je kwaliteit in je handen hebt of niet. Denk in ieder geval niet dat je een complete kwaliteitsmaaltijd aanschaft voor twee euro’s, een maaltijd die dan ook nog eens van onbesproken afkomst is. Dat is een illusie, en je moet het niet willen…

Maar goed, met een beetje speurwerk ontdek je heerlijke zaken. Wij vinden het in ieder geval altijd weer de moeite waard er wat tijd en geld in te stoppen.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *