Zeer eenvoudige Risotto…

 

 

 
 
 

Milanese risotto

Vandaag had ik zomaar een extra dagje vrij, gewoon teveel uren en die moeten ooit opgemaakt worden. Er moet eigenlijk nog van alles gedaan worden in huis en tuin maar ik heb er maar eens een rustige dag van gemaakt. Tijd genoeg om te bedenken wat ik zou koken vanavond. Het is mooi droog en zonnig weer, maar toch net te kil om buiten te eten. Geroosterd vlees is bovendien ook niet het favoriete eten van Paul. Na de Spaanse aardappeltjes van gisteren dacht ik vandaag een ossenstaart te stoven op Spaanse wijze. Helaas, geen ossenstaart te koop vandaag. De slager had wel twee kalfsschenkels, ook mooi om te stoven. Ik besloot ter plekke de schenkels te kopen en ossobuco te maken op Milanese manier. Daar hoort dan volgens de boeken risotto bij en dat leek me een goed idee.

Paul had van het karkas van de kip die we deze week aten een klein pannetje bouillon gemaakt. Dat kwam mooi van pas, zonder goede bouillon kun je geen risotto maken!
Het lijkt het allemaal erg ingewikkeld om goede risotto te maken maar dat valt best mee, je moet er gewoon even de tijd voor nemen. De meeste risotto-rijstsoorten zijn in ongeveer 20 minuten gaar, je moet er wel bij blijven en roeren.

Er zijn een aantal regels die ik aanhoud voor het maken van risotto:
* gebruik goede bouillon, niet van een blokje, maak zelf bouillon van vis, vlees, kip of groenten.
* laat de rijst korrel voor korrel de vetstof (olijfolie of boter) opnemen
* houd de bouillon tegen de kook aan
* blijf roeren, met kleine scheutjes bouillon toevoegen, en maar roeren

Voor 4 personen;

300 gram Arborio rijst
60 gram boter
1 flinke ui in fijne snippers,
1 glas droge witte wijn
ongeveer 1 ½ liter bouillon, 
60 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
wat peper en zout

40 gram van de boter in een ruime pan doen en verwarmen. De ui erbij en even zachtjes smoren. Dan de rijst toevoegen en omscheppen.
Alle korreltjes moeten met een klein beetje boter omgeven zijn. Voeg nu de wijn bij en roer goed om. Dan een beetje bouillon bij de massa gieten. De rijst moet steeds, net niet, onder staan. Roeren en roeren, bouillon erbij en weer roeren. Totale kooktijd is ongeveer 20 minuten. Maar blijf erbij en blijf alsmaar roeren, bouillon toevoegen en roeren. (Gedurende de hele kooktijd, zolang de rijst bouillon opneemt.)  Als de rijst bijna gaar is, de geraspte Parmezaanse kaas erbij voegen, samen met het restant van de boter, en nog eens goed roeren. Proef even en voeg naar smaak wat zout en peper toe. Doe dan de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten, zodat de smaken kunnen mengen en de kaas mooi gesmolten is.

Strooi er eventueel wat versgehakte peterselie over.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *