Dit waren voor ons de laatste asperges van dit seizoen! Jammer, het is weer
afgelopen. Het aspergeseizoen loopt traditioneel tot 24 juni. Dus kochten wij
vandaag de laatste asperges van de Vrije Heerlijckheid. De telers hadden hun
stalletjes al bijna opgeruimd, de borden langs de weg zijn verdwenen. Wij
wachten geduldig tot april 2009 voor de volgende aspergeoogst.
Dat vind ik ook het mooie aan seizoensgebonden groenten; een korte tijd mag
je ervan genieten en dan wacht je geduldig tot het nieuwe seizoen aanbreekt. En
na de asperges komen nu de eerste aardbeien van de koude grond, de peultjes en
tuinboontjes en wat later nog de kapucijners en dan de courgettes,
zomerkooltjes, de pompoenen en dan is het alweer tijd voor de cantarellen…
Ik ben er niet zo voor om asperges in te vriezen of om ze op andere manieren
te conserveren. Gewoon vaak eten als het seizoen daar is, versgestoken, zo van
het land in de pan. We aten ze dit seizoen op allerlei manieren; geblancheerd,
traditioneel met hardgekookte eieren, met zalm, met ham, met gorgongzola, met
Parmezaanse kaas, in een salade, met pasta en in de risotto.
Vandaag aten we ze even kort geblacheerd, daarna goed uitgelekt en met wat
ham en kaas een paar minuutjes onder de gril. Een paar gekookte aardappelen
erbij. Een waardig afscheid!
© ellen.