Op de huid gebakken zalm

zalm 1

Paul heeft zijn eerste nacht weer gewerkt en sliep eens lekker uit vanavond.
Voor mij was het “Feierabend”, zoals men dat in ons buurland noemt, de laatste
werkdag van de week en nog mooi weer ook!
Reden om samen met De Jongste
Bediende een versnapering te gebruiken op een mooi terras in ons dorp. Heerlijk,
je waant je ver weg op vakantie!
Het ís voor mij zelfs al bijna vakantie! Nog
een ruime week werken en dan ga ik met Hond Max naar Luxemburg. Ik verheug me er
al op! Een grote krat boeken en cd’s mee, een kist gereedschap en de
heggenschaar. Want er moet altijd wel wat geklust worden. En natuurlijk de
wandelschoenen. Ik droom zo mooi weg naar wat er daar allemaal moet gebeuren en
wat ik nu beslist eens ga koken, de winkels die ik nu echt eens goed moet
bekijken en ga zo maar door. Voorpret is ook al vakantie!

Maar goed zover is het nog niet, onze maaltijd vanavond. Het werd laat en dan
moet er snel iets op tafel komen. Een stukje zalm vandaag, op de huid gebakken
zoals dat zo mooi heet.

per persoon een stukje zalmfilet, met huid
peper en zeezout
wat
koriander
nuoc man (vissaus uit Thailand),
citroensap
wat
bloem
arachideolie

Wentel de zalmmoten door de bloem en klop ze goed af. Er mag niet meer dan
een heel dun filmpje bloem achterblijven.
Bak de stukken zalm in de hete olie
aan beide kanten lichtbruin. Eerst de huidkant beneden. Na een paar minuten
omdraaien.
De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de moten zalm.
Gemiddeld ongeveer 10 minuten. Test desnoods door een stukje voorzicht open te
snijden. De zalm mag van binnen nog rosé zijn.

Schep de zalm op voorverwarmde borden en druppel er wat citroensap en de
Thai-saus over. Bestrooi met versgehakte koriander en wat peper. Voorzichtig met
zout. De Thai-saus is al zout.

Wij aten er wat gebakken courgettes met kleine tomaatjes bij.

En espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *