Paul zette donderdag een foto van de pörkölt van paardenvlees die hij die dag
maakte. Er was die nacht helaas geen tijd om het recept nog op te schrijven. Hoe
Paul de pörkölt precies gemaakt heeft weet ik niet. Ik weet wel dat het erg
lekker was, én dat hij deze paprikapuree gebruikte.
Ieder jaar worden wij
verrast met meegebrachte lekkernijen uit verre vakantielanden. Vrienden en
bekenden weten dat wij altijd ‘in’ zijn voor iets bijzonders. Van blikken pens
tot honing met nootjes, van Engelse kaas tot Hongaarse paprika, het Ministerie
weet er wel raad mee!
Jan en Ans brachten hun vakantie dit jaar door in Roemenië en reisden door
Hongarije terug. Hongarije is het land van de paprika’s, dus doken ze een winkel
in en zochten paprikapoeder. De winkel bleek een groothandel, de Hongaarse
Sligro zeg maar. Daar was een pasje voor nodig. Een vriendelijke mevrouw leende
haar pasje even uit en zo konden Jan en Ans allerlei soorten paprikapoeder kopen
tegen een mooie prijs in groothandel hoeveelheden. Wij kregen twee grote zakken
paprikapoeder, en deze tubes paprikapuree.
Even zoeken op internet leerde
ons dat de ene tube, csemege een milde kruidige puree bevat. De andere csípös
zal flink pittig zijn. Het paprikapoeder moet ik nog even opzoeken. De ene zak
bevat Boia dulce, dat zal zoet, zacht, zijn. De andere heet Boia iute.
De paprikapuree gaf de stoofpot een heerlijke volle paprikasmaak. Romig,
kruidig. De rest proberen we nog uit. Veel Hongaarse gerechten dus de komende
tijd op de tafel van het Ministerie!
© ellen.