Perentaart met amandelspijs voor een nepverjaardag

IMG_8638

Jop had iets te vieren gisteren, een nepfeestje, zei hij zelf. Dat zit zo; gisteren ging Jop voor de laatste keer naar zijn groepje op de peuterspeelzaal. Volgende week mag hij naar de kleutergroep van de échte school. Op 13 februari wordt Jop vier jaar en hij mag dus iets eerder naar de grote school. Gisteren vierde hij samen met zijn juffen en de peuters alvast zijn verjaardag en zijn afscheid van de peutergroep. Een plechtig moment, zo jong en dan al afscheid nemen… Nou ja, ook bij een nepfeestje hoort een mooie papieren kroon, traktaties voor de peuters en dan thuis maar een taart. Elke reden om een taart te bakken is er één! Ik bakte een perentaart met amandelspijs. Een klein taartje ditmaal. Ik maak het deeg altijd in een wat grotere hoeveelheid, genoeg voor twee grote bodems van 30 cm, of één grote een twee kleine van 21 cm. Het deeg dat ik niet meteen gebruik vries ik in. Dat gaat prima en je kunt snel een taartje maken met dit ‘kant-en-klaar-deeg’.

  • Fonceerdeeg:
  • 250 gram basterdsuiker
  • 250 gram boter een half ei
  • 500 gram patent bloem
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels 
  • 10 gram bakpoeder

Meng de zachte boter, de basterdsuiker, het zout , het ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast. Vries het deeg dat je niet gebruikt verpakt in folie in.

Perentaart doorsnee 21 cm

  • 250 gram fonceerdeeg
  • 100 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 125 ml  crème fraîche
  • eventueel een eetlepel rum
  • 2 handperen
  • abrikozenjam/moes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het fonceerdeeg uit tot 2mm dikte en bekleed er een ingevette vlaaipan van 24 cm mee. Meng de amandelspijs en het losgeklopte ei. Werk er de crème fraîche door en de rum en roer tot een glad mengsel. Giet het mengsel op het deeg in de vorm. Schil de peren, snij het klokhuis eruit. Leg helften/kwarten peer in een cirkel in de taartvorm, bolle kant omhoog. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrijk de afgekoelde taart met warme abrikozenjam/moes.

Lekker met een kopje espresso!

© ellen.

4 thoughts on “Perentaart met amandelspijs voor een nepverjaardag

  1. Lief ministerie,
    ..idee om ‘t perentaartje ‘af te smeren’ met perenboter van de Boerderette?
    Breng wel een potje…of liever perenmoes? Óok van de Boerderette natuurlijk!
    ‘K ga ‘t proberen, met een bodem van bladerdeeg,….
    Groetjes!
    Eva🍎

  2. Mooi taartje om te zien en met de ingrediënten die je noemt moet het ook wel heel lekker zijn! En wat fijn dat er nepfeestjes zijn! ‘t Zou anders maar een saaie boel zijn af en toe. Groet Nicolet

    • Dag Thomas;

      Je hebt volkomen gelijk. Bij eerdere beschrijvingen van de taart (en een hoop ander gebak) stond dat wel degelijk vermeld. Dingen gaan evenwel een eigen leven lijden, zeker wanneer je ze vaak maakt en soms eigen je je dan de dingen gewoonweg toe. Er is geen enkele reden om Holtkamp onvermeld te laten, het glipte er gewoon even tussendoor.

Leave a Reply to Ellen Bouckaert Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *