Feestje twee…

feestje 002

Ellen is morgen jarig. Een feest vieren midden in de week leek haar niet erg
wenselijk, afgelopen zondag was een geschiktere dag. Vanaf ‘s middags drie uur
was het volk welkom, rond een uur of zeven werd er gegeten. Voor tussendoor
hadden we een aantal hapjes.

De ham op de foto kochten we van de zomer in de Gaumes (het gebied rond
Arlon). Resultaat van thuisslacht en ambachtelijke verwerking op de boerderij.
En aangezien de boerin zelf haar producten verkocht op de markten in de
omgeving, was de prijs heel aardig. We vonden de ham wat aan de natte kant, dus
heeft hij tot eergisteren aan het plafond van onze keuken mogen hangen. Zondag
was hij perfect. We hebben hem helemaal opgesneden.

Op zaterdag bakten we bladerdeeghapjes. Heel eenvoudig, altijd goed. Bij onze
Turkse slager kochten we wat pikante worstjes. Die werden in schijfjes gesneden.
Op een velletje kant-en-klaar bladerdeeg pasten vier schijfjes. Dan een velletje
deeg erop om de worst af te dekken. Met een deegmesje werden de velletjes in
vieren verdeeld, de randjes aangedrukt en de bovenkanten bestreken met geklutst
ei. En dan in de oven. Zoals gezegd, die hapjes zijn ruim van te voren klaar te
maken, ze smaken koud uitstekend.

Op sneetjes stokbrood gingen de restanten van de saus van een
spaghettimaaltijd van eerder in de week. Wat geraspte kaas erover, even in de
oven en klaar. Warm eten!

Dan waren er nog kaasjes, olijven, kruidenboter en verse garnaaltjes. Die
laatste hielden we uiteindelijk maar achter, het werd te veel. Toen de laatste
gasten even na tienen naar huis waren hebben we ze samen opgesmikkelt, met een
beetje mayonaise en goed brood.

Verder heb ik een deel van de zondagochten doorgebracht met het uithollen van
piepklieine tomaatjes. Een heel gepruts met die dikke vingers van mij. Die
tomaatjes werden dan gevuld met wat zachte geitenkaas en een mini-blaadje
rucola.

Een tros druiven is altijd succes. Je wilt niet weten hoe snel die op gaat.

Ellen maakte in de ochtend van deze zondag een stoofschotel. Min of meer naar
een Joods recept van mevrouw Roden, met halal lamsvlees en biologische
varkensworst. (Hoe krijg je het verzonnen? Al die ex-katholieken lieten het zich
in ieder geval best smaken…) Het recept zal ze de komende dagen nog
beschrijven.

Er was bokbier en Palm, Alfa pilsner en Hoegaarden rozé. Er was frisdrank en
er was jenever, koffie en thee.Rode wijn was er zat, maar die werd nauwelijks
gedronken. Iedereen schoot aan de witte. En hoewel we ruim hadden ingekocht
moest ik tussendoor toch nog aanvullen uit mijn prive voorraad.

De kids van Eupotours keken op onze slaapkamer een DVD. We vonden ‘s avonds
nauwelijks chips in ons bed.

Het Kind kwam langs in de ochtend van maandag, haar vrije dag. Tegen de tijd
dat ze binnen wipte waren wij al klaar met opruimen. Het viel reuze mee met de
rommel.

Ellen heb ik de rest van de maandag niet meer gezien. Ze instaleerde zich met
haar stapel nieuwe boeken op de bank. Je had er geen kind aan…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *