Appeltaart naar het recept van Bakker Holtkamp

appeltaart

In de Allerhande van vorige maand stond een recept voor appeltaart volgens
het recept van Bakker Holtkamp. Het gebak van bakker Holtkamp is beroemd, zo
schrijft Allerhande. Ik heb de beroemde taarten van deze bakker zelf nooit
geproefd, maar het recept sprak mij aan en ik nam me voor om deze appeltaart
eens te maken. Zoals dat gaat verdwijnt zo’n recept ergens onder op een
stapeltje…Tot ik vanmorgen de kolom
van Janneke
las. Zij schrijft al de hele week over appels en peren en
vandaag was daar een artikel over de taart van bakker Holtkamp, dezelfde als in
het Allerhandeartikel.

Het regent hier al de hele dag, van dat druilweer, dus wat kan je dan beter
doen dan een appeltaart bakken!

Voor een springvorm van 24 cm doorsnee

  • 1/2 citroen, schoonboenen en de helft raspen, dan uitpersen en 1 eetlepel
    sap gebruiken
  • 125 gram boter (natuurlijk liefst biologische roomboter)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 kilo friszure appels, ik gebruikte Elstar, geschild en in plakjes
    gesneden
  • 75 gram blanke rozijnen
  • 10 gram krenten
  • wat gemalen kaneel
  • 1 el custard
  • 10 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 eidooier

Wrijf de boter met de suiker en de citroenrasp tot een egale massa. Voeg 1
eetlepel water toe, kneed tot het water helemaal opgenomen is en meng het
bakmeel erdoor. Voeg dan nog een eetlepel water toe en laat het deeg dan een
paar uur, afgedekt, rusten in de koelkast.

Doe de appelschijfjes, rozijnen, krenten, de custard, de kaneel en vier
eetlepels van de abrikozenjam in een grote kom en schep alles goed door elkaar.
Bakker Holtkamp noemt dit de ‘Appelsmort’.

appeltaart 004

Verwarm de oven tot 200 graden en laat het deeg weer op kamertemperatuur
komen. Rol het uit tot een dunne lap genoeg om de bodem en de randen van de vorm
te bedekken.

Kneed de amandelspijs met de eidooier en rol het mengsel uit op een met bloem
bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om de deegbodem te bedekken. Leg de
spijs op de deegbodem en druk goed aan.

appeltaart 005

Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de overgebleven appelschijfjes,
druk alles goed aan.

appeltaart 009

Bak de taart 50 minuten op 200 graden, verhoog de temperatuur tot 220 en bak
nog 10 minuten.

Laat de taart afkoelen en bestrijk de bovenkant met de resterende 6 eetlepels
abrikozenjam dat je met het citroensap even verwarmd hebt. Bestrooi de taart met
poedersuiker.

© ellen (met dank aan bakker Holtkamp)

One thought on “Appeltaart naar het recept van Bakker Holtkamp

  1. Hallo Ellen,
    Je verhoogt na vijftig minuten baktijd op 200 graden nog 10 minuten naar 220 graden?????? Volgens mastero Cees: verlaag je dat je temperatuur naar 150 graden!!!
    Ik bak regelmatig Cees zijn recept appeltaart en ze worden prachtig en lekker, maar ik zou niet graag de temperatuur verhogen naar 220 graden, ook niet voor 10 minuten, zou bang zijn dat mijn taart verbrand.

    Jacques

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *