Kerstmaal 2017…

Afwas...
Om nou te spreken van een writer’s block doet een beetje pretentieus aan, maar op de een of andere manier kwam het er gewoonweg (en voor lange tijd) niet van om hier te publiceren. Enfin, laat ik een poging doen om de artikelenstroom weer wat op gang te brengen…

Het Kerstdiner is klaar! Dat wil zeggen, in concept is het klaar. De recepten zijn uitgeschreven, de hoeveelheden ingrediënten berekend en de tijdplanning voor de bereidingen klopt.

Vandeweek  schaften we de eerste (langer houdbare) zaken aan en deze ochtend scharrelden Jeanne en Ellen de bulk van de ingrediënten voor de diverse gerechten bij elkaar. Straks slaan we de versspullen in op de Zaterdagmarkt in Helmond en daarna kan de eerste kooksessie beginnen.

Zoals ieder jaar ontvangen we een hoop gasten; met z’n achttienen zijn we dit maal. En om iedereen een fatsoenlijk plaatsje aan tafel te verschaffen dient de woonkamer te worden verbouwd. Ellen en ik hebben daar evenwel nauwelijks omkijken naar.

Zoals elk jaar werkt Marleen schema’s uit waarin aangegeven wordt wat van wie verwacht wordt: wie poetst het zilver, wie verplaatst de kerstboom, wie ruimt de woonkamer uit en wie ruimt de woonkamer in. Wie haalt tafels op en wie de stoelen, wie stofzuigt er en wie slingert een dweil over de vloer. En dan in een later stadium: wie wast er af, wie ruimt er op, wie verhuist de spullen weer terug naar de plaats van herkomst en wie richt onze woonkamer weer terug in, zodat het Tweede Kerstdag lijkt alsof er niets gebeurde in de afgelopen dagen. Het werkt prima, zo’n schema. Nagenoeg alle gasten zijn op een of andere manier betrokken bij de werkzaamheden, maar omdat de verdeling gespreid is kost het eenieder slechts een beetje van zijn of haar tijd. En Ellen en ik hebben alle ruimte en tijd om ons om het eten te bekommeren.

De bereiding van de maaltijd houden we traditiegetrouw bij onszelf. Dat werkt veel beter dan allerhand volk een taakje geven. Je moet dan namelijk ook eenieder voortdurend aansturen, en uiteindelijk doe je toch alles zelf. Wel rekenen we (ook dat is traditie) op Julia. Zij is onze steun en toeverlaat achter de kookpotten, en dat al járen…

Hoe het Kerstdiner is samengesteld blijft nog even geheim. Ik zou het je best willen vertellen, maar onze gasten lezen de artikelen op dit weblog ook, en dan zou de verrassing er dus af zijn. Het komt nog wel lezer, het komt nog wel.

Voor nu een gepaste groet vanaf het Ministerie en veel succes toegewenst met de bereiding van je Kerstdiner.

© paul

6 thoughts on “Kerstmaal 2017…

  1. Dag Ellen en Paul, hele gezellige dagen en een gezond en gelukkig 2018! Wij vertrekken eerste kerstdag ‘s middags richting Valencia. Ons kerstmenu bestaat uit een (zelf meegebracht dus lekker) broodje in het vliegtuig. Maar wat we op die eerste kerstdag missen gaan we natuurlijk dubbel en dwars inhalen in Spanje!
    Lieve groet en hopelijk nog veel leuke teksten en recepten in de toekomst! Nicolet

  2. Een leuke afsluiter (..) van 2017 maar ben wel heeeeel benieuwd wat het geworden is. Lees jullie recepten en verhalen nog altijd met even veel plezier als toen ik dit jaren geleden begon te lezen. Wens jullie van het Ministerie en alle ambtenaren die met het diner verbonden zijn fijne Kerstdagen en alvast een heel goed 2018. Groeten uit Ethiopie.

  3. Lief ‘ministerie’, met ALLE ‘ministers’,secretarissen’,’leden’ en ‘liefhebbers’:

    Dat ‘t een gezellige,lekkere en vrolijke Kerst wordt!!!

    Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *