Zo af en toe moet de diepvrieskast eens ontdooit en opgeruimd worden. Een vervelend klusje maar er komen dan ook ‘vergeten’ lekkernijen tevoorschijn. Dat is dan wel weer leuk. Zo vond ik tot mijn verbazing nog twee lamsschenkels terug. Wij vinden deze schenkeltjes allebei erg lekker, dus meestal vergeet ik die niet maar na zo’n lange vakantieperiode wist ik even niet meer dat ik ze gekocht had. Ik besloot ze klaar te maken met veel wortel en verse tomaten. Tomaten uit eigen tuin. Ik kreeg een paar plantjes van Neel en ze overleefden de zomer dankzij de goede zorgen van ons Kind en Paul die de planten tijdens mijn afwezigheid water gaven. Resultaat een flinke oogst pruimtomaten. Mooi vast vruchtvlees en gewoon gerijpt in de zon, dat proef je!
Het recept werd een beetje Claudia Roden en een beetje van me zelf. Door toevoeging van kaneel en nootmuskaat weer eens anders dan anders.
Gebruik een pan met deksel die ook in de oven kan. Verwarm de oven voor op 160 graden
- voor 2 personen
- 2 lamsschenkels
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui grof gehakt
- 2 tenen knoflook, geplet en gehakt
- 2 wortels, geschrapt en in blokjes gesneden
- 4 pruimtomaten, in stukken gesneden
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
- peper en zout
- wat chilivlokken
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels zwarte olijven
- een plukje saffraan
- 1 glas droge witte wijn
Verwarm de olijfolie en bak daarin de schenkels rondom aan. Haal ze uit de pan en houd ze even apart. Bak dan de ui en knoflook in dezelfde pan. Voeg wortel, bleekselderij en tomaatstukjes toe en bak ze even zachtjes mee. Week de saffraan in de witte wijn en blus daarmee af. Voeg dan peper, zout, chilivlokken kaneel en nootmuskaat toe. Roer alles goed om en leg de lamsschenkels op de groenten. Voeg de olijven toe en sluit de pan. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat de stoofpot ongeveer anderhalf uur garen. Voeg eventueel wat bouillon toe als de saus te veel inkookt.
Wij aten er wat couscous bij en een knapperige groene salade.
Kopje espresso toe.
© ellen.