Half Nederland loopt te snotteren en te sniffen, (ik schrijf expres niet snuiven, dat heeft hier in het Zuiden tegenwoordig een andere betekenis), men heeft griep, is verkouden of hoe je het ook noemen wilt. Ook wij ontkwamen er niet aan, een fikse verkoudheid met rillingen en een onbehaaglijk gevoel. Je kunt dan naar de huisarts gaan maar die hebben het al druk genoeg met ernstige gevallen. Beter is om deze soep te maken en te eten, je zult zien, soep helpt! Ik maak deze soep altijd flink heet met spaanse pepers, dán kun je snotteren!
Voor vier personen:
- De oven voorverwarmen op 200 graden.
- 4 flinke sneden oud witbrood, of oud stokbrood, in kleine stukjes gesneden
- 1 liter bouillon
- 75 gram gerookte ham in kleine sliertjes
- 1 theelepel paprikapoeder mild
- 1/2 theelepel chilipoeder
- eventueel, voor de echte liefhebbers, een Spaanse peper in reepjes gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- zeker 8 ferme tenen knoflook, geplet en fijngehakt
- 1 eetlepel vers gehakte platte peterselie
- 4 eieren
Verwarm de olijfolie en bak daarin het brood goudbruin. Voeg de knoflook toe en de reepjes ham en laat ze even meebruinen. Doe er het paprikapoeder de chili en eventueel de Spaanse peper bij, roer even goed om en giet de bouillon er bij. Laat de soep zo ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Verdeel de soep over vier ovenvaste kommen of schaaltjes en laat in elk schaaltje voorzichtig een ei glijden. (zonder de schaal natuurlijk!) Zet de kommen dan 10 minuten in de hete oven, strooi er wat peterselie over en dien meteen op. Deze soep moet gloeiend heet gegeten worden. De bedoeling is dat het eiwit gestold is en het geel nog wat zacht en vloeibaar.
Kopje espresso toe, en beterschap!
© ellen.