Eendenborst met rode wijnsaus..

wijn en eend 013

Vandaag is voor Paul een beetje Feierabend, zijn vrije week begint vandaag. Tijd voor een mooi glas wijn en iets lekkers te eten. Die wijn, mijn beste lezer, je hoort er nog van… ik kan alvast wel verklappen dat de experimenten met de flessen van Mieke…nou ja,…Paul zal er nog wel over schrijven denk ik zo…

Dan maar iets lekkers te eten; eendenborst met rode wijnsaus (de rode wijn was gewoon uit onze eigen kelder).

Voor twee personen:

De eendenborst;

  • Een mooie eendenborst, ruim op tijd uit de koeling gehaald
  • zout en peper
  • wat olie

De saus;

  • 1 flinke sjalot, ragfijn gesneden
  • 1 klein klontje boter
  • 1 takje tijm
  • 1 kop bouillon
  • 1 kop rode wijn
  • 1 theelepel appelstroop
  • peper

De sjalot even zachtjes laten bruinen in de boter. Giet er dan de bouillon bij en de tijm. Laat dat inkoken tot zeker de helft van de hoeveelheid. Dan de rode wijn erbij en weer laten inkoken. Zeef de saus nu door een fijne zeef en voeg de appelstroop toe. Laat het geheel nog even inkoken en breng op smaak met wat peper.

Snijd de eendenborst kruislings op het vel in. Wrijf de velkant in met peper en zout en bak (de velkant eerst) mooi bruin in wat olie. Draai het vlees dan voorzichtig om (niet in prikken, gebruik een spatel ofzo) en bak de andere kant. Baktijden zijn moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de dikte van het vlees, gewicht enzovoorts. Reken voor een flinke eendenborst ongeveer 10 minuten.

Laat het vlees dan zeker 5 minuten rusten, onder folie of in de warme oven, en snijd het in dunne plakjes. Serveer de plakjes eendenborst met de saus.

Wij aten er vandaag witlof bij en aardapppelpuree en gelukkig was er in ons eigen keldertje nog een mooi flesje wijn.

Kopje espresso toe met een stuk superpure chocolade.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *