Kersttip! Gevulde peertjes met chocolade…

26 december 2006 004

Zo, de boom staat mooi versierd in de kamer, aan de voordeur hangt een krans en boven de keukendeur een takje mistletoo. Het menu is uitgedacht en uitgeschreven nu kan ik eindelijk eens rustig achter de computer gaan zitten. Ook dit jaar gaan wij met twintig mensen genieten van het kerstdiner. Een traditie van jaren. Altijd hetzelfde gezelschap; vrienden, familie, kinderen. Het menu variëerd een beetje, de locatie ook en we worden langzaam wat ouder. De kinderen kunnen tegenwoordig met gemak de hele maaltijd aan tafel blijven en lusten bijna alles. Meestal verrassen ze ons met een kerstlied of een concert op de fluit. Ieder levert zo zijn of haar aandeel in het geheel. De één versleept de tafels, de ander schrijft een echte kerstspeech of maakt de groenten schoon en weer een ander proeft de wijn voor. Mijn aandeel is het samenstellen van het menu en het koken. Vooral het bedenken van het menu is ieder jaar weer een hele klus. Niet alles is mogelijk voor twintig personen als ik ook nog zelf mee wil eten, dus kies ik meestal voor een makkelijk hoofdgerecht. Voorgerechten, tussengangen en dessert zijn ieder jaar anders. Om zeker te zijn dat alles klopt maak ik eindeloos lijstjes, streep af wat klaar is en vergeet mijn lijstjes…

  • Tip, het tafelkleed!

Traditiegetrouw worden de tafels gedekt met grote zorg en oog voor detail. Een tafelkleed dat de drie grote tafels bedekt hebben we niet dus kopen we al jaren een enorme lap stof op de markt. Rond deze tijd begint de uitverkoop en voor weinig geld heb je een prachtig allesbedekkend tafelkleed. Kies er kaarsen en decoraties bij in dezelfde kleur en je hebt eenprachtige kersttafel. Gebruik molton lakens als ondergrond, dat voelt prettiger aan. (Wij gebruiken het stof later om er carnavalspakken van te maken, maar daar hebben de lezers in het Noorden natuurlijk niets aan). De stoelen hebben we geërfd van het voormalig café aan de overkant. Borden, bestek en glazen kunnen we lenen van een bedrijf in Eindhoven.

Nu nog een paar dagen boodschappen doen, spullen verhuizen en voorproeven. Intussen zal ik elke dag wat recepten publiceren van bijzondere gerechten. Om te beginnen vandaag een dessert;

Gevulde peertjes met chocolade

Deze peertjes zijn een klassieker in ons gezelschap, ik maak ze regelmatig en iedereen vind ze heerlijk. Niet moeilijk, ik heb ze zelfs een keer in Luxemburg in een tent klaargemaakt.
Voor vier personen (ongeveer, ik maak ze altijd met 20 tegelijk, dus ik moet een beetje gokken naar de hoeveelheden)
4 peren, Doyenné du Comice of Beurré Hardy
100 gram amandelspijs, mengen met 1 eidooier
een handvol gehakte walnoten
wat oranjesnippers
1 fles Moscato D’ Asti
100 gram bittere chocoladerepen, fijngehakt en au bain Marie gesmolten.
Schil de peren en boor het klokhuis er schuin uit, zo dat het steeltje eraan blijft.
Kneed de oranjesnippers en de gehakte noten door de spijs en stop dit in de holte.
Zet de peren in een pan en giet de wijn erover. Pocheer ze dan zachtjes tot ze glazig beginnen te worden.
Laat de peren afkoelen en overgiet ze dan met de chocolade.
Geef er eventueel wat geklopte room bij.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *