Er lag al een tijdje een mooi stukje lamsvlees in onze diepvries. Ontbeend vlees van de bout. Ik wilde er van alles mee en het kwam er maar niet van. Gisteren liet ik het vlees in alle rust ontdooien. Ik besloot vandaag maar eens wat te experimenteren. Ik las her en der in wat boeken en vond natuurlijk nèt niet waar ik zin in had. Het werd uiteindelijk een mix van drie recepten en wat geheel eigen toevoegingen.
Voor vier personen:
- een ontbeende lamsbout (ongeveer 1 1/2 kilo)
- 1/2 winterwortel
- 1 flinke bosui
- 4 teentjes knoflook
- gedroogde oregano
- 2 pimentkorrels, fijngestampt in de vijzel
- een lepel zachte boter
- grof zeezout
- een bosje versgehakte platte peterselie
- olijfolie
- 1/2 fles droge witte wijn
Verwarm de oven voor tot 220 graden
Hak de wortel, ui en knoflook heel fijn. Meng er de kruiden en wat klontjes boter door. Spatel dat op het lamsvlees. Strooi er wat grof zeezout over. Vouw het vlees, en naai de randen met garen dicht zodat je een mooi bolletje hebt.
Wrijf het bolletje vlees in met olijfolie en nog wat oregano en piment en leg het dan in een ovenvaste schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het vlees, met de vette kant boven 15 minuten braden. neem de schaal uit de oven en keer het vlees om. Braad weer 15 minuten. Keer dan het vlees weer om en breng de oventemperatuur terug tot 160 graden. Giet er een flinke scheut witte wijn over en roer de aanbaksels wat los. Laat het vlees nu langzaam ongeveer anderhalf uur verder garen. Bedruip zo om het kwartier met het vocht dat in de schaal ligt en voeg af en toe nog wat witte wijn toe.
Haal het vlees dan uit de oven en laat het onder folie even rusten. Giet het braadvocht in een sauspan en laat dat nog even inkoken. Breng de saus op smaak met wat peper en zout en bind eventueel met een klein schepje Johannesbroodmeel.
Snijd het vlees in dikke plakken, verwijder het bindgaren en dien de plakken vlees op met de saus.
Wij aten er aardappeltjes bij en gestoofde bleekselderij.
En, natuurlijk, een kopje espresso toe.
© ellen.