Het nieuwe Bo(c)kbier van Bavaria…

Bavaria Bokbier, jaargang 2014...

Ik ben er laat mee, met het beschrijven van de bokbieren, jaargang 2014; het bier ligt al weer weken in de schappen van slijter en super en je hebt er nog niks over gelezen op onze web site. Enfin, ik had andere dingen om over te schrijven, andere dingen te doen. (En van Ellen moet je het niet hebben, die schrijft niet over bier…). Evengoed vond ik wél de tijd om een hele trits bo(c)kbieren te proeven lezer, reken maar van yes

Ik dronk dat van Brouwerij Alfa uit het Limburgse Schinnen, ik dronk dat van Jopen uit de Jan Steenstad Haarlem. Ik proefde dat van Brand uit Wijlre en dat van Hertog Jan uit Arcen. Ach, en ik zou het Gulpener uit Gulpen haast vergeten. Brouwerij ‘t IJ uit Amsterdam bekoorde me tot nog toe het meest, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik proefde dit jaar nog geen enkel Vlaams bokbier, en ook dat uit de Walen ben ik tot dusver niet tegen gekomen. [En voor al die Nederlandse Bo(c)kbierpuristen: ik ben heus niet van eigen bier eerst!.]

In het Eindhovens Dagblad had ik gelezen dat er een en ander was veranderd aan het concept van het Bockbier uit Lieshout. En eerlijk gezegd lezer, ik hield mijn hart vast. Veranderen betekent voor grote brouwers immers nagenoeg altijd dat ze zich aanpassen aan de smaak van het moment. Want in dat segment valt te verkopen. Voor bokbier betekende dat in het verleden dat men het zoeter maakte (Heineken, Grolsch), dat men het platter maakte (Amstel). Bavaria hield door de jaren aardig stand, zoveel is waar…

Dit jaar was Bavaria er wel erg vroeg bij. Geruime tijd voordat de andere brouwers hun bier presenteerden deed Bavaria een gratis promotieblikje bokbier als extraatje bij een kleine krat Bavariapils. Het kon dan ook gebeuren dat ik al half september een kleine proeverij kon inrichten, helemaal voor mezelf.

De beloofde innovatie omtrent hun bokbier behelsde in ieder geval de uiterlijke verschijningsvorm van de verpakking. Ging men de afgelopen jaren op de prestigieuze toer met de quasi adellijke naam Hooghe Bock, ogenschijnlijk gericht op de moderne Yup, de hipster en de middendertiger in iets betere doen (stoere jongen, ferme knaap),  dit jaar was het gewoon terug naar de basis; de C in het bok liet men vervallen en de afbeelding en belettering deden eerder wat nostalgisch aan, vertrouwd ouderwets… Terug dus naar de oorspronkelijke doelgroep, te weten: Vriend Jan en ondergetekende.

Over de inhoud van de verpakking hadden we al helemaal niks te klagen. Het mag dan niet het grootste bokbier wezen, in de middenmoot zit Bavaria Bokbier beslist aan de bovenkant. Mooi donker van uiterlijk is het met een crèmekleurige, wat vette schuimkraag. Het bier ruikt een beetje naar caramel en in de smaak komt dat terug. Van opdringerig zoet is geen enkele sprake en het bitter is volop aanwezig, maar net niet té prominent. De afdronk prettig en middellang. De prijs is prima, maar dat was altijd zo bij Bavaria. Vriend Jan en ik waren dus tevreden; hier konden een aantal van de andere brouwers nog een puntje aan zuigen… (Tegenhanger: Alex liet weten dat hij het bier wat slapjes vond.)

De blikjes van het plaatje zijn alleen te krijgen als promotiemateriaal, bij mijn weten komen ze verder niet in de handel. De etiketten van de flesjes en de kartonnen verpakking zien er echter net zo uit…

© paul

 

3 thoughts on “Het nieuwe Bo(c)kbier van Bavaria…

 1. Hallo Ministerie,
  Er stond bij ons in het Noord Hollands Dagblad een leuk stukje over een nieuwe ‘Bierboetiek’. Zelf zijn we helemaal geen bierdrinkers maar ik dacht gelijk aan het Ministerie. Ik zei laatst nog tegen Evert, het ziet er wel heel lekker uit, er moet toch een soortje bij zitten wat ook wij lekker vinden. We hebben de proef nog niet op de som genomen maar wie weet gaat dat nog gebeuren.
  Ik stuur jullie even de link van het artikel en de link naar de website, het zal niks zijn maar ik wilde het jullie toch even laten weten.

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/schagen/article27201100.ece
  http://www.bierboetiek.nl/

  Ik zocht al naar een mailadres maar kon niks vinden, dan maar op deze manier.

  Als jullie nog in Luxemburg zijn, fijne vakantie nog!
  Ik ben jaloers op de grote Cactus supermarkt 😉

  Groet,
  Karin

 2. Dag Karin;

  Je verontschuldigt je in je reactie: het zal wel niks zijn, zeg je.
  Ik ben degene die zich dient te verontschuldigen, omdat ik zo laat op je artikel reageer. Evenwel zaten we (in het rijkste land van Europa!) alweer dagen zonder internet. Vandaag lijkt een en ander weer een beetje te functioneren, maar het artikel uit het Noord Hollands Dagblad krijg ik niet geopend. Enfin, morgen thuis zal het lukken…

  Ik dank je hartelijk voor het artikel; voor de liefhebber is elk nieuws goed nieuws. Ik stuur de links ook door naar mijn bierreferent Vriend Jan…

  Verder kan ik niet meer doen dan je via het Ministerie enthousiast blijven maken voor een goed glas bier. Evenals met wijnen kan het met bier alle kanten op. Het gaat van een simpel doorsnee pilsje tot aan juweeltjes die 4à 5 jaar hebben opgelegen en een complexiteit aan smaak en geur hebben ontwikkeld waar menig wijn een puntje aan kan zuigen. Er bestaan zat bieren die het uitstekend doen als begeleider van een goede maaltijd.

  Zou ik iets van je smaak weten, dan zou ik je mogelijk een richting in kunnen duwen, uiteindelijk moet je het gewoon zelf uitvinden…

  Groet (en blijf asjeblief reageren!) Paul, Ministerie…

 3. Ik krijg vaak Belgische bierbeoordelingen van vliegercollega Ivo van Olmen, net zo’n bierfanaaat als Jan of Paul. De meest onbekende bieren passeren de revu voorzien van een m.i zeer deskundig, geroutineerd commentaar. Even matchen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *