Kip met veertig teentjes knoflook

kip met veertig teentjes knoflook

Marleen dacht op onze terugreis uit het Sauerland al een Ikea te bezoeken, helaas, alle Ikea’s die we op de heenreis zagen bleken op de terugreis opeens verdwenen. Ofwel; Tom-Tom says No! De schade moest dus rap ingehaald worden. Dan maar geen Ikea! Het Kind en Marleen gingen winkelen in Uden. Ze vertrokken zaterdagochtend al vroeg met een echte boodschappenlijst; wc-rolhouders, lampen, wasmanden en nog wat van die zaken die mensen met een nieuw huis nodig hebben. Ik vroeg nog voorzichtig of ze die ene poulier ook wisten te vinden…die van die lekkere kippen…en of ze dan zo’n kip…

Ik had er werkelijk in de verste verte niet op durven hopen dat ze ook echt met zo’n kip thuis zouden komen en ik had dus al een alternatief menu opgesteld. Beide dames winkelen graag, maar niet voor de dagelijkse boodschappen. Dus een poulier in Uden zoeken leek me wat teveel gevraagd tussen alle beslommeringen van de wc-rolhouders en lampekappen. Tot mijn grote verbazing kwamen de dames mét de door mij gewenste Kemperkip thuis! Wat een geluk, zomaar op een gewone zaterdag! Ik besloot dat de kip een onderdeel zou zijn van een mooie zondagse maaltijd. Feestelijk, je zou deze kip met Pasen kunen eten bijvoorbeeld.

Neem voor dit recept in ieder geval een goede kip; een biologische-, een Kemperkip of minstens zo’n Label Rouge kip en er zijn nog meer bijzonder smakelijke soorten. Koop vooral niet zo’n bleekgefokt ding, dat is jammer van de moeite. Het geheim van dit recept is dat de kip samen met de kruiden in een dichte pan langzaam gegaard wordt. De pan wordt gesloten met een deegrand tussen de deksel zodat alle geuren en aroma’s in de pan blijven. Pas aan tafel breek je de deegrand open.

  • 1 flinke kip dus, van onbesproken gedrag
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje verse tijm, wat takjes basilicum en rozemarijn, 1 laurierblad
  • 1 dl olijfolie
  • 1 citroen
  • 40 teentjes knoflook mét schil. (Let op dat je goede knoflook koopt.)
  • 500 gram bloem, wat water en wat olie om het deeg te maken om de pan dicht te plakken

Neem een vuurvaste pan met deksel, die in de oven kan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bundel een deel van de kruiden en stop dat samen met de citroen in de kip. Giet de olijfolie in de pan, schik de veertig teentjes knoflook erin en voeg nog een paar eetlepels gehakte kruiden toe. Roer alles even door en leg de kip op de kruiden. Maak van ongeveer 500 gram bloem, een beetje water en wat olie een mooi soepel deeg. Sluit de deksel van de pan en ‘plak’ de deksel dicht met het deeg. De bedoeling hiervan is dat er geen lucht, in of uit, de pan kan. Alle geuren en smaken blijven in de pan. Zet de pan zo, afhankelijk van de grote van de kip, ongeveer 1 ½ tot 2 uur in de oven.

Zet de pan op tafel en breek de deegrand. Haal de deksel van de pan en verdeel de kip én de teentjes knoflook. De knoflook heeft door het langzaam garen de agressieve smaak verloren en is nu zalvend zacht geworden.

Geef er in ieder geval wat brood bij om de saus mee op te dippen en de teentjes knoflook mee op te eten.

Marleen en Het kind; nogmaals bedankt, met Pasen maak ik iets lekkers voor jullie!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *