De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 89…

IMG-20140624-WA0013
25-06-2014. De etappe ging van Arzua naar Pedrouzo, 20 kilometer.

Deze dag wandelden de pelgrims naar Pedrouzo, ze liepen de voorlaatse etappe van de Lange Mars op Santiago de Compostella. De volgende dag zouden ze de Santiago binnentrekken. Afhankelijk van welk pad ze namen hadden ze tot aan de Kathedraal nog 20 kilometers te gaan. Helemaal gedaan was het dan nog niet met de tocht, Ans en Jan hadden ergens op de Lange Weg besloten om de drie dagmarsen van Santiago tot aan de Atlantische Kust er nog aan te plakken. En natuurlijk zou ik verslag blijven doen, het was bijkans een verslaving…

Martien liet een reactie achter bij het artikel over de vorige etappe. Ze luidde min of meer: Ook van de lezer maakt zich enige ontroering meester. Zal het dan echt afgelopen zijn over een paar dagen: Niet meer de verwachting van wat er morgen gebeuren zal. Niet meer de fotoos van lokkende verten. Dat wordt afkicken. Of liever: Ans en Jan: loop de hele weg alsjeblief ook terug.

Het was een aanlokkelijke gedachte, Ans en Jan die pelgrimeren van Santiago naar Gemert (Handel?). Ze zouden het zomaar kunnen. Of ik het zou trekken om nog eens 95 artikelen te schrijven in dit tempo, valt te betwijfelen. Ik merk dat ik er een beetje doorzit, ik begin te formuleren als een oud wijf, er sluipen slurdighijdjes in de tekst en soms is de swung eruit. Maar het was ook ontzettend leuk om te doen.

Over de tocht van deze dag was de berichtgeving karig. Mooie route schrijft Ans. Steeds meer pelgrims oftewel meer wandelaars. De laatste 25 kilometer lijkt steeds meer op file-lopen, de terrassen zitten ook voller. Punt.
IMG-20140625-WA0000Bij het naderen van Pedrouzo staken Ans en Jan een weg over. Op dat eigenste moment stonden ze dan oog in oog met de hulptroepen uit Gemert. Marianne en Theo arriveerden met de grote camper die over enige dagen de pelgrims ging repatriëren.

Gevieren bekeek men de Pelgrimsherberg, om daarna op een terras neer te strijken. Na enige uren in elkaars gezelschap vertrokken Marianne en Theo naar hun camperplaats onder de rook van Santiago. Ans en Jan zochten een restaurant op.

Kliene anekdote: de dag hiervoor zaten Ans en Jan te genieten van hun broodje Tietjeskaas, ergens in een etablissement in Arzua. Op enig moment stapten er drie vrouwen binnen, ze kwamen uit Ierland. De vrouwen pelgrimeerden naar Compostella (alleen de laatste 100 kilometer) en waren bezig aan de etappe naar Melida, maar konden het plaatsje niet vinden. In Melida hadden ze een hotel geboekt en daar ook bevond zich hun bagage. De vrouwen waren nu echter in Arzua beland, Melida lag 15 kilometer terug. De dames waren al keuvelend door Melida getrokken zonder het te herkennen. Ze hadden 30 kilometer gelopen in de plaats van de geplande 15 kilometer. Per taxi reisden ze nu af naar hun hotel, om dan de volgende dag de etappe Melida-Arzua opnieuw te doen. Hun bagage zou ook dan weer op hen liggen te wachten in een vooraf geboekt hotel. Onze pelgrims konden hartelijk om lachen om die verwende smurfen. Pelgrimeren van hotelkamer naar hotelkamer, het zou wat…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *