Gegratineerde asperges

 gegratineerde asperges

Wij zijn helemaal “in de asperges”. Ze worden steeds goedkoper naarmate het seizoen vordert en bovendien wonen wij in een gebied waar erg veel asperges geteeld worden. Wij kunnen ze dus elke dag vers gestoken kopen, zonder tussenhandel, en zonder dat ze nodeloos lang in de winkel liggen te verdrogen. Een aantal telers hier in de buurt heeft zich verenigd onder de naam: de telers van de “Vrije Heerlijckheid Asperge”. Zij streven ernaar om de kwaliteit nóg beter te maken. Je zult hier dus de komende weken nog allerlei recepten aantreffen met deze prachtige voorjaarsgroenten.

Vandaag gegratineerde asperges;

  • Gegratineerde asperges voor 2 personen
  • 1 kilo asperges, geschild en net gaar gekookt
  • 4 plakken gekookte ham
  • 200 gram vers geraspte kaas, ik gebruikte vandaag Parmezaanse kaas
  • Maak een roux van;
    1 eetlepel boter, 1 eetlepel bloem en een kop aspergevocht.

Schep de roux op de bodem van een vuurvaste schaal.
Neem een stuk of vier asperges en draai er een plak ham omheen. Leg de pakketjes op de roux en bestrooi ze royaal met kaas.
Rasp er nog wat nootmuskaat over en zet de schotel 10 minuten in een voorverwarmde oven tot de kaas mooi bruin is.

We dronken er een glas Pinot blanc bij uit de Elzas. Stukje heel oude brokkelkaas toe en natuurlijk een kopje espresso.

Flora en haar moeder Neel (van Eupotours) waren net even op bezoek. Ze brachten een armvol verse voorjaarsprei mee. Flora (en haar zus lotte) zitten op de Jenaplanschool de Pandelaar hier in ons dorp. De school heeft al jaren een prachtige groententuin waar de kinderen zelf hun eigen groenten telen. Een paar jaar geleden schreven wij al over de geweldig lekkere sla maar ook aardappeltjes, prei, boontjes, peterselie, selderij en noem maar op… Een prachtige manier om kinderen te leren met de natuur én met eten om te gaan! Dat zouden eigenlijk alle scholen verplicht in hun lesprogramma moeten hebben!

Dank je wel Flora en Lotte! Wij zullen een mooi recept bedenken voor deze sappige preitjes.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *