Doperwtjes gestoofd met slahartjes…

DSC_0086
Vriend Jan was gisteren onze disgenoot. Op de zaterdagmarkt had hij met Ellen volop inkopen gedaan, een deel van de spullen was al opgebruikt, een deel restte voor gisteravond.

Aangezien Ellen er zin in had, wilde ze Vriend Jan verrassen. En waar kon je dat dezer dagen beter mee doen dan met doperwtjes, die kleine groene pareltjes, vers en zelf gedopt, dat sprak voor zich. En als het seizoen daar was verscheen dít erwtengerecht regelmatig op onze tafel, al sinds enige jaren.

We beschreven het recept al een paar maal. In herhaling vallen speelde hier geen rol, het was een goed recept. En buiten dat, er kwamen voortdurend weer nieuwe lezers bij die het recept niet kenden, en dié lezers die er enige jaren geleden notie van hadden genomen waren dat waarschijnlijk allang weer vergeten.

We pikten het recept destijds op bij Onno Kleyn. Hij beschreef het in de rubriek De Volkskeuken, de dagelijkse kookrubriek van de Volkskrant. En wie schetst mijn verbazing toen ik op deze ochtend mijn krantje opsloeg? In diezelfde kookrubriek stond daar weer het verhaal van de doperwten met sla, van Onno Kleyn.

Toeval? Ik weet het niet lezer, het seizoen is daar, wil je erwten op z’n lekkerst eten dan doe je dat nu. Dat geldt voor ons, dat geld voor Onno Kleyn. En het recept is excellent, dat kan nog jaren mee en het kan wat mij betreft niet vaak genoeg worden gepubliceerd.

1 kg verse Hollandse doperwten in de peul

  • 30 gram roomboter
  • 16 kleine uitjes, of 1 grote ui grof gesneden
  • het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 25 gram mager rookspek, in blokjes
  • handje gehakte platte peterselie

Smelt de boter in een stoofpan, leg de sla op de bodem en verdeel daarover de erwtjes, het spek en het lepeltje suiker. Stoof, op een heel zacht vuurtje, het geheel zeker 30 minuten, langer mag ook. Strooi er dan de vers gehakte platte peterselie over en dien op.

Onno Kleyn wijst er in zijn artikel terecht op dat die sla een heel verfijnd zuurtje achterlaat, als tegenhanger, of eerder als aanvulling op het zoet van de erwten.
We aten er gebakken krieltjes bij en een dorade uit de oven. De Grüner Veltliner deed het er als begeleidingswijn goed bij.
Kopje espresso toe.
© paul

One thought on “Doperwtjes gestoofd met slahartjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *