De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 59…

pamplona 129
26-05-2014. De etappe ging van Rencesvalles naar Larrasoanes, 27 kilometer.

In de immense refugio, het pelgrimshuis, waren de zaken strak geregeld. De vorige avond moesten de wandelaars vóór 22.00 uur binnen zijn, de deur ging op slot en de grote lampen werden gedoofd. Te laat en men kon buiten onder het afdak kamperen. En deze ochtend floepten klokke zes de grote lampen weer aan, men werd uit bed gerammeld en ruim honderd pelgrims vingen aan met het ochtendcorvee voor deze dag.

De wandelaars maakten dat ze wegkwamen, er werd vroeg gestart. Tot een uur of negen miezerde het, daarna brak er mooier weer door. Wel bewolktwas het met soms wat wind, maar droog.

Een frisse groene omgeving, een woudachtig gebied, veel klimmen en dalen over bospaden. Baskenland liet zich van zijn mooiste kanten zien. Onderweg kwamen de wandelaars een medepelgrim tegen die ze al bij eerdere gelegenheid hadden ontmoet: Maria uit Wanroy.
pamplona 132

Bij een schapenboer werd kaas ingeslagen, schapenkaas uiteraard. Aanpalend aan de schapenbedoening stond een afdak. Op een tafel waren koffie, thee en koeken uitgestald. Je kon naar believen nemen, je diende als tegenprestatie een kleine bijdrage te storten in een blikken bus.

En zo kabbelden de wandelaars door de dag. Ze waren al vroeg in Larrasoanes. Marleen en de Jongste Bediende hadden intussen voorbereidend werk gedaan voor de pelgrims, voor de maaltijd en het onderkomen voor de nacht was gezorgd. Er werd gevieren een glas bier gedronken op een terras en daarna vertrokken Marleen en de Jongste Bediende richting Pamplona om er vast een en ander te regelen voor de volgende dag.

De refugio voor deze dag verdiende bepaald niet de schoonheidsprijs. Er konden 16 pelgrims logeren, er was één douche en ‘n toilet dat de status van schijthuis niet was ontgroeid. De kamers waren klein en boden weinig ruimte, er stonden stapelbedden in en verder niets.

De maaltijd daarentegen was dan weer van topkwaliteit: knoflooksoep, runderstoofpot en vis. Rijstepap toe.
pamplona 091

© ellen-paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *