De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 49…

le Ciron

15-05-2014. De etappe liep van Bazas naar Le Billon, 27 kilometer.

Daar waar het ijskoude water van het riviertje de Ciron in de veel warmere Gironne vloeit ontstaat door het verschil in temperatuur nevel. De ochtendmist bevordert de ontwikkeling van Grauwe Schimmel, althans zo gaat het verhaal in de streek waar Ans en Jan deze dag doortrokken. Telers hebben er een vreselijke hekel aan. Tal van gewassen kunnen beschadigd raken door de micropaddenstoel Botryotinia fuckeliana. Bij ons heet de schimmelinfectie ook wel Botrytisrot.

In dit deel van Frankrijk spelen evenwel andere belangen een rol. Ook hier zijn de groente- en fruittelers huiverig voor de schimmel. De druiventelers in en rond Sauternes, een stadje ten zuiden van Bordeaux, hebben de schimmel echter nodig om hun prachtige zoete wijnen te kunnen maken. Wanneer de schimmelinfectie in de warme vochtige herfst de huid van de druiven beschadigd, zullen de vruchten extra vocht gaan verliezen. Dien ten gevolge worden de druiven kleiner en worden het suikergehalte en de smaakstoffen meer geconcentreerd.  De Duitsers noemen het Edelfäule (edele verwelking) en de Fransen pourriture noble (nobele rotting).  De wijnen die uit de aangetaste druiven ontstaan vormen geweldig mooie zoete wijnen. Sauternes zijn als zoete wijn ongeëvenaard. Natuurlijk zoet, heel complex van geur en smaak en de consistentie is soms bij het stroperige af.

Als we die wijn tegenkomen gaan we hem beslist proeven schrijft Ans. Ach Ans, herinner je je die vakantie in Luxemburg nog, toen we in een speciaal afgesloten hoekje bij de wijnkoperij van een Grote Supermarkt die fles Chateau Petrus zagen liggen. Met een forse korting zou die fles over de toonbank kunnen gaan voor twaalfhonderd euro. Daar in dat hoekje lagen ook de Sauternes
le Ciron

Enfin,.. Geen wolkje aan de lucht, een heerlijk zonnetje. Zonder vest en met afgeritste pijpen op pad. Een bosweg leidde door de vallei van de Ciron naar het dorpje Bemos. Daar kon via een bruggetje de rivier worden overgestoken.

Een goede kilometer verderop in het plaatsje Beaulac troffen de wandelaars zowaar een terras. Er werd koffie gedronken en brood gegeten. Daarna ging de route over een voormalige spoorbaan, een lang, recht pad, dwars door een bosgebied. Af en toe waren de bielzen, de ijzeren rails en de slotbouten nog te zien.

De weg voerde naar Captieux. De mogelijkheid om er te slapen werd verworpen, daar er slechts plek was in een duur hotel. Zeven kilometer verderop was er plaats bij een particulier, dus blijmoedig zetten Ans en Jan zich weer in beweging. Dat wil zeggen, men sjokte naar een terras, want het plaatselijk supermarktje hield siësta van 13.00 tot 15.30 uur en de wandelaars moesten deze dag wél zelf voor het avondmaal zorgen. Maar ach, een glas bier in de middag is uiteindelijk niet de beroerdste verversing.

Nadat de leeftocht was ingeslagen vervolgden Ans en Jan het spoorpad. Onderweg werd de honger gestild met een grote maaltijdsalade. Na wat omzwervingen en een kleine omweg, dankzij de bewegwijzering, bereikten de wandelaars Le Billon; het was 18.30 uur.

Het plaatsje bleek te bestaan uit één huis. In een bijbehorend schuurtje leefden twee jonge mensen, het huis werd bewoond door een Oude Mevrouw. De Mevrouw hield er een aantal kamertjes op na om pelgrims te kunnen herbergen, een deel van de bovenverdieping van het huis was er voor gereserveerd. Het huis was oud en eenvoudig van inrichting, maar het was er proper.
billon

Er was nóg een groepje pelgrims dat een claim op een kamer had gelegd. Ze moesten echter afbellen in verband met een blessure van een van hen.

Hoewel de Oude Mevrouw een wat broze indruk maakte bleek ze nog volledig zelfstandig te functioneren. Ze woonde dan wel alleen en een heel eind achteraf, ze beschikte nog steeds over een auto. Die mobiliteit waarborgde mede haar autonomie. Pienter was ze ook….

Na een verkwikkende douche werd de rest van de avond voornamelijk schrijvend doorgebracht.

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

One thought on “De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 49…

 1. Dag Jan en Ans,

  Nog een dag of 5 en jullie zijn in Saint Jean Pied de Port en kunnen jullie
  de oversteek maken naar Spanje. Geweldig !!!!! Wij genieten van jullie
  tocht. Ons plegrimsbloed begint weer te borrelen.
  Geniet van de natuur, de regen en de zon, de ontmoetingen onderweg en
  van de pelgrims die jullie ontmoeten.
  Op naar Spanje.

  Ad en Narda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *