Postische van Brouwerij Lion à Plume…

Brasserie Attert
Jong en ambitieus, dat is de kwalifikatie die je kunt hangen aan die Brouwgasten uit Attert in de zuid oosthoek van Wallonië. Hun brouwerij heet Lion à Plume

In 2009 werd de brouwerij opgericht en sinds vorig jaar draait men er met het huidige concept. Twee brouwmeesters telt het bedrijf, en verder niks. Men werkt min of meer volgens de methode van de Jonge Deense Microbrouwers. Dat wil zeggen dat men bieren ontwerpt, recepten schrijft, werkwijze en procédé bepaalt, om die dan vervolgens bij deze of gene microbrouwerij, ergens in den lande, uit te voeren. Het ligt in de lijn van de verwachting dat de gasten op den duur hun eigen microbrouwerij zullen stichten, maar voorlopig blijven ze hun ambulante werkwijze trouw.

Ik dronk twee van hun bieren vorige week voor het eerst. En ik was onder de indruk! Ook Vriend Jan, die ik gisteravond van het Saisonbier liet proeven was daar over te spreken. Het bier heeft alle kenmerken van het traditionele Saisonbier. Zacht, fris, licht bitter en een heel klein tikje zuur. Delicaat.

Het Imperial Russian Stout luistert naar de naam Postache. Imperial Russian Stout is een biertype dat in de achttiende eeuw ontstond uit het Engelse Stout. Het werd oorspronkelijk in Engeland voor het Russisch hof gebrouwen. De smaak van het bier is sterker aangezet dan die van het gewone stout. Het alcoholpercentage is ook aanmerkelijk hoger.

Imperial Russian Stout is over het algemeen niet zo gemakkelijk te vinden. Maar met name de moderne microbrouwers willen er zich steeds vaker aan wagen. Het bier heeft een typische sterke smaak, het is een bier voor de liefhebber.

De eerste slokken die ik nam vormden een vreemde sensatie. Maar toen ik eenmaal doorhad wat de brouwers bedoelden met hun bier was ik helemaal om. Wat een prachtig bier, wat een smaakrijkdom. En wat zag het er mooi uit.

De foto laat zien dat ik het bier wat lomp inschonk. Maar kijk eens naar die kleur, een mooier bruinzwart is er niet. En die mokkakleurige schuimkraag…

De smaak heeft het mooie bitter van de betere Stouts. Het bier smaakt en ruikt kruidig, je proeft een hint van citrusfruit, maar ook zoethout en zwarte chocolade (en nog een heleboel meer). De smaken zijn stevig aangezet, het geheel is erg complex. De afdronk is mildbitter en lang.

Ik vond het bier in Zuid Wallonië, de thuisbasis van de brouwers. Het bier is echter in heel België (ook Vlaanderen) te krijgen. En ook de Franse markt wordt bediend. Of het in Nederland wordt aangeboden weet ik niet.

Het bier wordt onder licentie bij verschillende brouwerijen gebrouwen, onder andere in Bastogne bij Brasserie Bastogne, en bij Brouwerij Anders in Halen (B).

Een geweldig bier voor de Stoutliefhebber. En aangeboden tegen gewone-mensen-prijzen. Voor 70 cl. betaalde ik € 4,-.  Voor een gelijkwaardig en vergelijkbaar Imperial Stout, gebrouwen in Nijmegen betaalde ik destijds € 12,- Ik bedoel maar…

© paul

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *