Bouillon op Chinese basis…

pasen 2014  lunch

Ik mag er graag over blijven zeuren. Zelf soep maken is niet moeilijk en het is ook geen arbeidsintensief karwei. En het levert je zoveel op…

Sinds Twee dagen staat er een pan Chinese bouillon op het gasstel. De bouillon diende als basis voor een heerlijke tomatensoep, en gisteren maakte ik er een gevulde noedelsoep mee. Deze kippenbouillon wordt in heel China gebruikt als basis van talloze gerechten. De bereiding is heel eenvoudig en het uiteindelijk resultaat is neutraal, dus te gebruiken voor van alles en nog wat, ook voor het verrijken van sausen.

  • 400 gram kippenvlees met bot (drumstick, kippendijen, karkassen, vleugeltjes, enz..)
  • 2 1/2 liter water,
  • 3 schijfjes verse gemberwortel,
  • 4 bosuien,
  • 4 tenen knoflook,
  • zout.

Doe vlees en water in de pan en brengaan de kook. Schuim dan de vervuiling af. Herhaal dit een aantal keren. Zet daarna de pan op een zo laag mogelijk vuur. De rest van de ingrediënten gaat erbij en de bouillon mag 2 tot 4 uur trekken. Je kunt tussendoor een keer ontvetten, maar het is eenvoudiger om dat later te doen, na afkoeling. Na de geplande tijd is de bouillon klaar.

Meestal laat ik wat uienschillen meetrekken. Je bouillon gaat daar mooi van kleuren.

De laatste jaren heb ik mezelf aangeleerd om bouillon door een goede kwaliteit keukenpapier te filteren. Alle ongewenste deeltjes zeefje er zo uit, en ook een deel van het vet. Het keukenpapier in de zeef leggen en je bouillon er met een pollepel inscheppen. Het papier zal na een halve liter zeven dichtslibben van het vet en geen vloeistof meer doorlaten. Gewoon een nieuw velletje in de zeef leggen en verder gaan. Je houdt er uiteindelijk een prachtig heldere bouillon aan over.

De soep van de foto aten we met de Paaslunch. Aangezien er in de verre omgeving geen verse kervel te krijgen was moesten we de toevlucht nemen tot kervel uit een potje. Het verse groen dat je in de soep ziet drijven kwam uit de tuin: Peterselie en selderie…

© paul

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *