De lange weg naar Santiago de Cpompostella, etappe 28…

café

24-04-2014. De etappe liep van Couy naar Brécy, 24 kilometer.

Talloze malen vertelden we eenieder die het horen wilde over dat café in Asquins. We hadden Eupotours er al eens heel gedirigeerd, we stuurden er zelfs Ans en Jan naartoe. (Nou ja, de pelgrimsroute liep langs de voordeur van het etablissement). En het moet gezegd, ook de wandelaars waren zeer te spreken over Les Hirondelles. Zo’n unieke plek…

Wie schetst mijn verbazing toen we dan deze foto binnenkregen. Een paar etappes na de pleisterplaats Asquins-Les Hirondelles. Chez Claudette heet het café. En ook deze bedoening is verder nog restaurant, Tabac, postkantoor, tankstation met terras. Ik vraag me nu af hoeveel van dit soort unieke bedrijfjes er nog meer te vinden zijn in Frankrijk. Enfin, we zullen er vandezomer op bezoek gaan, bij Madame Claudette. Misschien ga ik ze wel verzamelen, dit soort café’s. Weet jij er een, laat het me weten.

Enfin,.. De wandelaars namen alle tijd voor een rustig ontbijt met het bejaarde echtpaar dat hen zo gastvrij had ontvangen. Om 08.30 liepen de wandelaars pas aan, ze hadden tijd zat.

Al na 9 kilometer bereikten Ans en Jan het volgende wat grotere dorp, Baugy. Daar werd proviand ingeslagen voor het avondeten. Maar wel zodanig dat een en ander ook te gebruiken was als koude lunch. De wandelaars hadden de voorgaande dagen geleerd dat ze erop voorbereid dienden te zijn dat er hele stukken, misschien wel dagen zouden komen dat er niets te krijgen was, niet eens een tas koffie. Ravioli, hamsalade, tonijnsalade en tomaten… 

Om 16.00 uur kwamen de pelgrims aan in Brécy, al sinds de vroege tijden stopplaats voor pelgrims, een mooi oud dorp. Op het gemeentehuis werd geïnformeerd naar de overnachtingsplaats. En men stuurde Ans en Jan door naar Madame Claudette, eigenaresse van het café van de foto hierboven. Daar diende de sleutel van het onderkomen te worden opgehaald. Die bleek evenwel al in bezit van een medepelgrim, ene Eric uit Orval. Niet een van de Waalse Bierpaterkes van Orval, maar een inwoner van het gelijknamige plaatsje bij de abdij…

Na enkele verfrissende potten schuimend vocht op het terras van Madame Claudette, trokken de wandelaars naar het onderkomen. Het bleek om de bovenverdieping te gaan van een Sale de Fêtes. Enkele bedden en stoelen, gegroepeerd om een grote tafel. Mogelijkheid om koffie en thee te maken, en voor de rest, douche, toilet, afwas moest je naar beneden, naar het binnenplaatsje. Eric bleek aangenaam gezelschap en verder was er tijd genoeg om de dagboeken bij te werken. Om 19.00 uur werden Ans,Jan en Eric verwacht bij Madame Claudette om er gezamenlijk het pelgrimsmaal te genieten.kaas

De maaltijd: een zalmbroodje van bladerdeeg. Vervolgens mals braadvlees in een paddenstoelen-crèmesaus en aardappelgratin. Dan een rijke kaasplank en afgesloten werd er met een zoete puddingtaart. Dat alles rijkelijk besproeid met goede wijn. Madame Claudette verwent pelgrims schrijft Ans, en wij vinden het goed…

Die bacteriekaas uit Langres ken ik wel. En die witte mop bovenin is ongetwijfeld een geitenkaasje. De twee kruidenkazen kunnen van alles zijn, maar dat blauwschimmelkaasje, daar zou ik meer van willen weten…

Op tijd naar bed was het credo na enig natafelen. Die nacht onweerde het…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.

<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *