Sugar snaps en eendenborst met kruidenboter…

sugar snaps

Ik zie ze al een paar jaar in de winkel liggen: sugar snaps. Meestal rond de feestdagen, mooi verpakt in veel plastic met een etiket waarop staat dat ze zoet zijn en uit Kenia komen, of uit Egypte (of uit nog zo’n ander exotisch verwegland). Reden voor mij om deze groenten maar niet te kopen. Deze week echter waren wij in de winkel van Bronlaak, gewoon op fietsafstand van ons huis, en daar lagen opeens deze exotische sugar snaps te koop, uit eigen teelt. Ik dacht eerst gewoon dat het verse doperwtjes zouden zijn, maar de verkoper vertelde ons dat dit nu echte biologische, Nederlandse sugar snaps waren. Proberen dus maar. Je hoeft ze niet te doppen. Je kunt ze met peul en al eten. Even snel koken, blancheren of gewoon zoals ik deed, als doperwten klaarmaken:

Scheutje olijfolie in de pan. Teentje knoflook erbij en wat blokje ham, pancetta of zoiets. Even zachtjes smoren en dan de sugar snaps erbij. Een paar lepels water toevoegen en de snaps 15 minuten zachtjes smoren. Het vocht moet dan verdampt zijn. Opdienen met wat zwarte peper en grofgemalen zout.

Wij vonden ze wel lekker, maar, beetje erg zoet, beetje flauw van smaak. Wij hebben liever doperwtjes.

eendenborst met kruidenboter

Erbij aten we eendenborst, snel om en om gebakken. Het vlees goed droogdeppen en de velkant een aantal malen insnijden en inwrijven met grove peper en zout. Een beetje olijfolie verwarmen en de borst eerst met de velkant onder bakken, dan omdraaien. (reken voor de gemiddelde maat eendenborst ongeveer vijf minuten aan elke kant). Het vlees uit de pan nemen en even laten rusten. Dan in dunne plakjes snijden. Opdienen met knapperig stokbrood en verse kruidenboter.

Kruidenboter; Ik plukte vandaag uit ons tuintje: peterselie, selderij, tijm, oregano, basilicum. Alles goed fijnhakken. Neem dan een flinke klont mooie Belgische echte gezouten boter, een teentje knoflook, wat vers geraspte citroenschil en wat zwarte peper. Alles goed mengen en je hebt een prima kruidenboter. In de koelkast ook wel even te bewaren.

Een schoteltje verse aardbeien, van de koude grond, en een kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *