Van verse laurier en een warme winter…

laurier overwinterd in de badkamer

Hand- en spandiensten, daar ben ik goed in. Terwijl Ellen de supervisie houdt over de bereiding van de maaltijden, hak, snijd en schil ik ten dienste van… Ik ruim op en was af, ik proef eens wat en geef mijn mening. Nagenoeg elke kooksessie word ik de tuin in gestuurd met een keukenschaartje om de keuken te voorzien van verse tijm, rozemarijn of peterselie, overdag, maar ook in volslagen duisternis, ijs en weder dienende

Uit voorzorg plaatsten we onze laurier, zoals elk jaar, al geruime tijd geleden op een veilige, vorstvrije plek. Roept Ellen om laurierblad, hoef ik dus niet naar buiten, ik duik nu de badkamer in. Dat is de plaats waar de stuik overwintert, daar pluk ik wat ik nodig heb.

Het kost me elke keer meer moeite om die pot-en-plant in de late herfst naar binnen te sjouwen. De plant groeit en ik wordt ouder… Het lijkt er dit jaar op dat het überhaupt een zinloze exercitie was, gezien de temperaturen. Eergisteren, dinsdag de zevende januari werd er in onze contreien een goede veertien graden boven nul gemeten, in januari! Het bleek een record, de warmste dag sinds aanvang van de metingen in de Bilt.

Ons éne dagblad belooft al dagen weersverslechtering, het andere houdt zich wijselijk op de vlakte. Als die winter niet heel snel komt dan hoeft het voor mij niet meer. Voor je het weet is het Carnaval, en dat feest mag ik graag een beetje droog en bij redelijke temperatuur vieren…

© paul

P.s.: voordat we weer die hele verwarring krijgen op deze site: ja, laurierblad kun je ook vers gebruiken. Er is niks giftigs aan, niks ongezonds ook. De smaak is een beetje anders. Of je laurier vers gebruikt of in gedroogde vorm is een kwestie van voorkeur, een kwestie van smaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *