Perentaart

perentaart
Bij dat oogstfeestje afgelopen zaterdag hoorde natuurlijk ook een toetje en omdat ik peren had gekregen van Marleen ging ik maar eens op zoek naar een recept voor een perentaart. Na even googelen kwam ik al snel bij bakker Holtkamp terecht. Ik gebruikte bijna letterlijk zijn recept, ik maakte alleen niet zelf amandelspijs maar gebruikte kant-en-klaar-gekochte amandelspijs. Ik kon hier geen goede amandelen kopen dus helaas.
Ik neem het recept letterlijk over van Cees Holtkamp, het heeft geen zin om het net wat anders op de schrijven; het recept is prima zoals het er staat en de taart was overheerlijk. Ik gebruikte de peren uit de boomgaard van Marleen en de Jongste Bediende; Triumph peren. Heel geschikt voor deze taart.
Begin met het deeg, het moet een paar uren rusten.

– Fonceerdeeg:
– 125 gram basterdsuiker
– 125 gram boter
– een half ei
– 250 gram patent bloem
– een eetlepel (15 gram) water
-5 gram bakpoeder

Meng de boter, de basterdsuiker, het zout , het halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast.

-Amandelspijs
-250 gram blanke amandelen
-wat citroenrasp
-250 gram suiker
-een ei

Doe de amandelen, citroenschilrasp en suiker in de keukenmachine en puls tot een grof mengsel. Klop het ei los en giet er de helft van bij. Blijf malen tot er een kneedbare massa ontstaat, waarin nog stukjes amandel te proeven zijn. Voeg eventueel nog ei toe. Laat het mengsel minstens vier dagen in de koelkast rijpen om de smaken te laten versmelten.

Perentaart

-250 gram fonceerdeeg
-100 gram amandelspijs
-1 ei
-200 gram crème fraîche
-25 gram rum
-4 handperen
-abrikozenjam/moes
-25 gram amandelschaafsel, licht geroosterd

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het fonceerdeeg uit tot 2mm dikte en bekleed er een ingevette vlaaipan van 24 cm mee. Meng de amandelspijs en het losgeklopte ei. Werk er de crème fraîche door en de rum en roer tot een glad mengsel. Giet het mengsel op het deeg in de vorm. Schil de peren, snij het klokhuis eruit. Leg helften/kwarten peer in een cirkel in de taartvorm, bolle kant omhoog. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrijk de afgekoelde taart met warme abrikozenjam/moes en strooi er het amandelschaafsel over.

Werkelijk smullen, een prima dessert. Met dank aan bakker Holtkamp!
© ellen.

One thought on “Perentaart

  1. Hi,

    Ik heb net de perentaart gemaakt.
    In het recept onder perentaart ( blz 4) staat dat er 100 gr amandelspijs moet worden gebruikt. Is dit een drukfout? Als we 250 gr amandelen en 250 gr suiker gebruiken is dat samen 500gr.
    Vertel me aub hoe het moet. Ik heb alle amandelspijs gebruikt en nog een beetje kaneel erover gestooid voordat ik de peren erop legde.
    Hij staat in de oven, hoop dat het erg lekker is.
    Hart. groeten
    Mrs. F. Buijs
    Australia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *