De Blonde van Brasserie Thiriez…

Frans bier

Steenvoorde, Houtkerque, Hondschoote, Broxeele, Zegerscappel, Wormhout… Volbloed Vlaamse dorpen. Frans Vlaamse dorpen wel te verstaan. Het lijkt een contradictie dat Frans en Vlaams, maar dat is het zeker niet. Het volk rond Duinkerken voelt zich Vlaams, dat volk ís Vlaams. Je vindt dat terug in hun dialect, je vindt het terug in hun voortreffelijke bieren en streekgerechte. Bière Artisanale des Flandres staat er op deze fles, en dat is het. Ambachtelijk en traditioneel gebrouwen, niet meer en niet minder.

Van ouds her wordt er in Noord Frankrijk bier gebrouwen. Verderop in het land overigens ook wel. In Frankrijk bestaan honderden brouwerijen, en er komen er nog regelmatig bij. Veelal gaat het over kleine bescheiden brouwerijtjes, met een nadruk op kwaliteit, zelden op kwantiteit. In de Elzas en in Lotharingen, aan de grens met Duitsland, vind je de grote pilsners van Frankrijk. Aan de grens met Vlaanderen en Walonië maakt men dié types die wij vrijelijk Belgische bieren noemen.

Alex zwerft regelmatig door Frans Vlaanderen en Picardië, altijd op zoek naar sporen van Wereldoorlog Eén. Slagveldtoerisme bestaat, ook ik mag me er graag aan bezondigen. Bij Alex is het een soort tweede natuur geworden, dat aflopen van die rampgebieden, van die Schuldige Landschappen.

Van een van zijn laatste rijzen bracht Alex dit bier voor me mee, La Blonde d’Esquelbecq. Het betreft één van de acht soorten die er gebrouwen worden bij Brouwerij Thiriez te Esquelbecq, een plaatsje twintig kilometer onder Duinkerken.

Blond bier, niet gepasteuriseerd, niet gefilterd. Een bier van de hoge gisting, dat nagist op de fles dankzij een fors depôt. Het bier ruikt kruidig en wat naar citrusfruit. En koriander, meent Ellen. Ze kan best gelijk hebben, koriander wordt vaak gebruikt als smaakmaker in bieren. De smaak van het bier is fris, zacht en lichtzuur. En ook in de smaak komen de citroentjes terug.

Keurig bier, dat in ieder geval. Jammer dat dit soor brouwerijen zo klein zijn dat je haast zeker weet dat je hun producten nooit zult aantreffen, behalve dan in hun eigen streek. Ik ben zo onderhand wel benieuwd naar hun Kerstbier, of hun Vlaamde Rode…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *