Varkensstoofpot met Orvalbier

stoofpot met Orvalbier
Stukjes over het eten schrijven zit er hier even niet zo in… Internet werkt maar heel af en toe, en eerlijk gezegd hebben we ook maar héél af en toe tijd om iets te schrijven… We genieten van het mooie weer, nu samen met vriend Jan en Ans. We toeren wat rond door de Gaume, doen onze boodschapjes en drinken daarna een mooi glas bier, ook uit de Gaume. Er zijn hier flink wat kleine brouwerijtjes die prachtig bier produceren. Paul en Jan mogen er graag van genieten, één blijft echter favoriet: Orval! Je ontkomt er hier niet aan, Orval is overal, wordt overal gedronken en ook op veel plaatsen gebruikt bij het koken.

Een recept met Orvalbier dus: voor vier personen

 • 800 gram varkensvlees van onbesproken kwaliteit (fricandeau of schouder zonder bot) in flinke stukken gesneden
 • 2 sjalotten fijn gesneden
 • 2 stengels bleekselderij fijn gesneden
 • 1 wortel fijn gesneden
 • 3 teentjes knoflook, geplet en fijn gesneden
 • geklaarde boter of olijfolie
 • een flesje Orvalbier
 • peper en zout
 • wat versgehakte platte peterselie

Verhit een deel van de olie of boter in een grote braadpan en bak daarin de sjalotten en de knoflook mooi lichtbruin. Voeg er de bleekselderij en de wortel bij en stoof het geheel zachtjes. Verhit de rest van de olie of boter in een koekenpan en bak daarin de stukken varkensvlees mooi bruin. ( bak in gedeeltes zodat alles echt goed bruin wordt en meteen dichtschroeit) Voeg de bruingebakken stukken vlees bij de groenten. Schep alles goed om en om. Blus de koekenpan met het Orvalbier en roer de aanbaksels los. Giet het vocht bij de stoofpot. Laat alles even aan de kook komen, schep nog eens goed om en laat de stoofpot dan langzaam garen met de deksel op de pan. Als het vlees bijna gaar is de deksel van de pan halen en de saus nog wat laten indikken. Strooi er eventueel nog een lepeltje vloeiende bloem over en roer goed. Breng verder op smaak met peper en zout.

Dien het vlees op met de Orval/groentensaus en geef er wat pasta bij. (bijvoorbeeld die kleine handgmaakte ‘oortjes’.

Kopje espresso toe! Weer een mooie vakantiedag!

© ellen.

 

2 thoughts on “Varkensstoofpot met Orvalbier

 1. 12 Mei .Zondag avond. Heb het voorgaande vanmiddag klaargemaakt voor 2 prs. Maar wel de hele fles Orval gebruikt. Het was beter geweest dat ik de helft van de Orval eerst opgedronken had. Voor de rest hebben hebben we er van genoten.Dank voor de sugestie.

 2. Dit vond ik in de nieuwsbrief van Lokaal 42. Jullie kenne het vast wel van de zaterdagse markt”. Vooral de laatste zin staat me aan.

  “BIER VAN DE MAAND ORVAL
  De abdij ‘Notre Dame d’Orval’ mag gerust de mooist gelegen abdij ter wereld worden genoemd. En men brouwt er twee bieren waarvan er een buiten de abdij wordt verkocht. Deze is de blonde van Orval dat in haar unieke kegelvormige flesje wordt gestoken en waaraan sinds haar geboorte in 1934 vrijwel niets is veranderd. Waarom zou je ook, als je de perfectie hebt bereikt: Orval staat in de top drie van beste bieren wereldwijd.

  Met haar alcoholgehalte van 6,2% per volume is het een goede doordrinker, maar velen houden zich in vanwege de forse bitterheid. Eigenlijk is elk woord, gesproken over Orval, er één te veel. Bij dit bier past slechts zwijgen: u mag zich een gelukzalige uitdrukking op uw gezicht veroorloven als blijk van uw waardering voor een briljant, uniek, onovertroffen en ronduit goddelijk bier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *