Geraspte koolraap gratin…

koolraap

Zoeken naar “vergeten groenten“, ik begin er lol in te krijgen. Hernieuwd contact met VELTvoorman Ido opent ongekende mogelijkheden. Vandaag betrok ik via hem twee bonensoorten die misschien eerder onbekend zijn dan vergeten. Je gaat erover lezen lezer…

Maar goed, vergeten groenten… Hoe lang is het geleden dat jij koolraap hebt gegeten? Ja vroeger, bij je oma. In de vorm van frietjes, lang gekookt, en met een wit melk-bloem papje. Dat in ieder geval is mijn herinnering.

Ik dacht er moet toch meer mogelijk zijn, dus ik pluisde er onze kookbibliotheek op na.  Ik vond wel een en ander, maar al met al was het povertjes. Uiteindelijk kwam ik toch weer terecht bij Prosper Montagné, schrijver van de Larousse Gastronomique. Ik zocht ook even bij Escoffier, hij doet hetzelfde gerecht. Het zal dus wel klassiek zijn. Eenvoudig en zwaar. En goddelijk lekker… Ik maakte het gerecht voor twee personen.

 • 400 gram koolraap,
 • 100 gram boter,
 • 1 deciliter room,
 • 20 gram vers broodkruim,
 • zout.

Schil de koolraap. Rasp de groente vervolgens middelgrof (niet te fijn, maar ook niet in te grote plakken). Smelt 60 gram van de boter in een stoofpan en laat daar de koolraap een goede tien minuten in sudderen. Roer voortdurend om. Breng op smaak met zout. Beboter een vuurvaste schaal en stort daarin de gestoofde koolraap. Giet er de room overheen. Bak met de resterende boter in een koekenpan het verse broodkruim. Verdeel het broodkruim over de schotel en plaats die dan in een op 190 graden voorverwarmde oven. Na 30 minuten is je gerecht klaar.

 • Eenvoudiger kan bijna niet.
 • Wel een zwaar gerecht met al die boter en slagroom, maar je eet het per slot niet elke dag. Morgen weer iets lichts..
 • Bij het raspen proefde ik wat van de rauwe groente, het smaakte best. Binnenkort eten we salade van koolraap. dat moet lekker zijn…
 • Ik hield een beetje koolraap over. En ook wat van de aardappelpuree die we erbij aten. Door elkaar gemengd krijg je een geweldige stamppot.
 • Koolraap biedt nog talloze andere mogelijkheden, we gaan ermee experimenteren.

© paul

 

3 thoughts on “Geraspte koolraap gratin…

 1. Mijn moeder maakte koolraap precies zoals jij ze beschrijft : in de vorm van friet, gekookt en met een bloemkoolpapje. Ik vond het niet lekker, en dat is nog zacht uitgedrukt 😉 Ben heel benieuwd naar jullie experimenten met koolraap. Wie weet ga ik het dan ook een keer proberen!

 2. Hallo Paul,
  En hoe zit het met de zuurkool, ben je die vergeten ! Ik ben heel benieuwd of jullie zelf gemaakte zuurkool lekker geworden is.
  Ik ben een weekje na jullie gestart met het maken van zuurkool vandaar de nieuwsgierigheid.

 3. @Marita, Nou daar is ie dan; de zuurkoolfilm. Het monteren en plaatsen van de film koste meer moeite dan het maken van de zuurkool. Maar ja, een eerste keer…
  De zuurkool smaakt overigens prima. Gaan we zeker vaker doen!
  Jij kunt dan volgende week proeven van jouw zuurkool? Leuk! Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *