Risotto met verse boleten…

risotto

Paul heeft nog steeds vakantie en hij ging vandaag, samen met Hond Max, op paddenstoelenjacht. Een eindje wandelen door bossen, paden en lanen leverde een mooi mandje paddenstoelen op, genoeg om een heerlijke risotto mee te maken. We hadden nog wat bouillon in huis, een uitje is er altijd op voorraad en de peterselie in onze tuin, geeft nog nét genoeg blad om bij de risotto te voegen. We kochten een plak mooie bio-ham en genoten…

  • Risotto met verse paddenstoelen voor vier personen;
    • 300 gram arboriorijst
    • 250 gram verse paddestoelen, in plakken gesneden
    • 100 gram gekooktje ham, een dikke plak van goede kwaliteit, in blokjes gesneden
    • 75 gram boter (Italianen uit het Noorden gebruiken boter, de rest van Italie olijfolie. Ik prefereer in dit geval boter.
    • 2 tenen knoflook, fijngehakt
    • een glas witte wijn
    • 1 ui ragfijn gesneden
    • ongeveer 2 liter bouillon, de bouillon moet nét tegen de kook aan blijven
    • 2 eetlepels verse gehakte peterselie
    • Voor de mantecatura:
    • 75 gram koude boter in kleine blokje
    • 100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

Smelt 20 gram van de boter in een koekenpan en bak daarin de knoflook. Voeg de verse paddestoelen toe en bak ze op een laag vuur om en om.

Verwarm de bouillon. Zet de pan bouillon naast de risottopan en houd de bouillon tegen de kook aan. Smelt de rest van de boter in een pan met een dikke bodem en doe de fijngesneden ui erbij. Smoor de ui hierin zachtjes lichtbruin. Voeg dan de rijst toe en roer alles om en om. Alle rijstkorrels moeten bedekt zijn met een flinterdun filmpje boter. Blus dan af met de witte wijn en smoor tot de wijn helemaal verdampt is. Voeg nu een flinke hoeveelheid bouillon toe en roer goed en laat de risotto zachtjes garen. Voeg telkens een lepeltje warme bouillon toe en blijf roeren. De risotto moet smeuig blijven en mag dus niet helemaal droog worden.

Doe er na 12 minuten de verse paddenstoelen en de blokjes ham bij, blijf roeren. Proef af en toe. De rijst moet van buiten zacht zijn maar nog een stevige ‘beet’ hebben. reken op ongeveer 18 minuten. Als de rijst de juiste gaarheid heeft sluit je de pan en draai je het vuur uit. Laat de risotto nu zeker één minuut rusten.

  • Meng voor de mantecaturamet een houten lepel de blokjes koude boter en de Parmezaanse kaas door de rijst. Breng op smaak met wat peper en zout, strooi er nog wat vers gehakte peterselie over en dien snel op.

verse paddestoelen

Veel calorieen, maar werkelijk goddelijk!!!

Wij aten vandaag vooraf een salade met ruccola en toe een stukje kaas.

En naturlijk espresso!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *