“Hutspot Anders”, ofwel creatief met de Sint-restanten…

wortel, ui aardappel, "hutspot anders"

Toen ik vandaag de groentenlade inspecteerde lag er een grote zak biologische winterwortels en een bosje uien met groen. Een beetje karige inhoud, ik heb al dagen geen boodschappen meer gedaan en ik had vandaag nog geen zin om naar de winkel te gaan.

Wortels dus. Eigenlijk heel toepasselijk zo begin december. De tijd dat Het Kind haar schoentje zette is allang voorbij maar ik herinner me nog goed het vaste ritueel. Een mooie tekening en een borreltje voor Sinterklaas (tegen de kou op het dak) én een wortel in de schoen voor het paard! Na een aantal dagen hadden we natuurlijk een zak vol wortelen en moesten we nodig wortelstamppot eten. Ik ben niet zo dol op de gewone hutspot of wortelenstamppot ik besloot er vandaag een zuiders tintje aan te geven;

  • aardappelen, schillen en in mooie partjes snijden
  • winterwortelen schillen en in evengrote stukjes snijden
  • 2 bosuien met wat groen ook in partjes gesneden
  • 100 gram ontbijtspek in reepjes gesneden
  • een handvol zwarte olijven
  • een paar taakjes rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Kook de aardappelen en de wortels in wat water bijna gaar. Giet ze af en schik ze op een ovenschaal. Leg er de ui, het spek en de olijven tussen en hier en daar wat rozemarijntakjes. Strooi er flink zwarte peper op en giet er de olijfolie over. Zet de schaal in een voorverwarmde oven. Ongeveer 20 minuten op 20 graden.

Kopje espresso toe.

© ellen.

update: 20 graden moet natuurlijk zijn 200 graden. Met dank aan Karen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *